Hårde sten. Bløde mure

ARBEJDSPLADSEN Ofte er der en modsætning mellem arkitektens drøm, og hvad der er muligt i virkeligheden. Men på Bispebjerg Bakke bliver det umulige muligt, fordi håndværkerne tages med på råd.

Billedtekster: Murersvendene Andre Stender (tv) og Leif Broe i gang med at skalmure en søjle. En skabelon, der glider på en skinne, holder stenene på plads.
 (Foto: Harry Nielsen)Billedtekster: Murersvendene Andre Stender (tv) og Leif Broe i gang med at skalmure en søjle. En skabelon, der glider på en skinne, holder stenene på plads. (Foto: Harry Nielsen)

Der er en grund til, det hedder Bispebjerg Bakke. En blød knold i landskabet ved en park og med udsigt ind over København på den ene side og det rustikke, traditionelle hospital på den anden.

Hvis man havde bygget her i 1960'erne, ville det formentlig have været nogle solide, firkantede betonklodser. Men det gjorde man heldigvis ikke. I dag er et usædvanligt kvalitetsboligbyggeri med de samme bløde kurver som landskabet til gengæld ved at tage form.

Det er professor Bjørn Nørgaard, der som formgiver har skabt et byggeri med en skulpturel fremtoning, som man kalder det i salgsmaterialet.

Han har samtidig givet alvorlige hovedbrud til de mange aktører, der er med til at gøre hans drøm til virkelighed. I kraft af gode kreative kræfter blandt pladsens håndværkere lykkes det imidlertid.

- Jeg tror, at selv det sværeste puslespil er lettere, end dette byggeri var fra begyndelsen, men det har vi næsten glemt nu, hvor det er kommet på skinner, siger Henrik Skov Johansen, planlægningschef for NCC, der allerede for 2½ år siden af bygherren Håndværkerforeningen i København blev udpeget som totalentreprenør.

Flyvske ideer udføres

En af de helt store udfordringer var Bjørn Nørgaards ide om unikke, runde former, krumme mure og skæve vinkler, der for eksempel fordrede helt op til 40 forskellige murstenstyper.

- For at sige det lige ud, så ville det ikke have kunnet lade sig gøre med så mange forskellige sten. Det ville have været praktisk umuligt at håndtere på en rationel måde - og risikoen for at bruge forkerte sten ville være stor, siger murersvendene Leif Broe og Andre Stender.

De udgør sammen med murerarbejdsmand Henrik Mundt et af de ti til 11 tremandssjak fra murerfirmaet J. Ole Pedersen, der har den spændende murerentreprise.

De sender samtidig mere end blot en venlig tanke til firmaets formand Kim Cordsen, der om nogen har fået de flyvske ideer gjort praktisk mulige. De godt 40 forskellige murstenstyper er reduceret til seks, fordi forsøg viste, at det sagtens kan lade sig gøre at mure også krumme flader med almindelige sten. Og ved brug af specialfremstillede skabeloner kan murstenene nu lægges præcist, uanset at murene bugter sig som landskabet, eller der skal mures rundt om en betonsøjle.

Skabelonerne glider i et skinnesystem, som murerne hæver, efterhånden som de laver nye skift. Der arbejdes fra elevatorplatforme, som sikrer, at arbejdshøjden er præcis, som murerne ønsker det. Produktiviteten er stort set, som hvis der blev muret en snorlige mur.

Kom bare an

- Det er pærelet - nu, siger Kim Cordsen - ikke uden en betydelig stolthed.

- Det har været enormt spændende at være med til at forenkle en besværlig arbejdsproces, som blev mødt med voldsom skepsis. Det viser, at det er vigtigt at tage os, der skal udføre arbejdet, med allerede i begyndelsen af processen, så der ikke bliver for langt fra teori til virkelighed. Men det viser også, at de bare kan komme an med alle deres udfordringer, siger han.

Planlægningschef Henrik Skov Johansen er enig i, at når det komplicerede byggeprojekt er blevet vellykket, skyldes det netop, at håndværkerne er blevet inddraget tidligt.

Ikke verdensmestre - endnu

Ikke alt er lykkedes. Så langt fra. Men viljen til at lave en anderledes byggeplads med ekstra fokus på sikkerheden har været der. Man har udnyttet den enorme erfaringsbank, som bygningsarbejderne er i besiddelse af, og når noget er gået galt, har det oftest været byggeledelsens skyld.

Således lyder vurderingen fra NCC's sikkerhedskoordinator Stig Christensen.

Byggepladsen på Bispebjerg Bakke er et såkaldt partnering-projekt, der i høj grad også involverer bygherren. Derudover er det en slags forsøgsbyggeri, hvor samarbejde i byggeprocessen er nøglebegrebet.

- Nøgleordene har været åbenhed, ærlighed og medarbejderinddragelse, både hvad angår produktion og sikkerhed. Det har gjort en forskel, at vi har villet have sikkerhed på pladsen, selv om vi må erkende, at vi ikke er verdensmestre. De gode intentioner er sat under pres, når det brænder på. Så har man desværre nok glemt helheden og hyttet sit eget skind, siger Stig Christensen.

Nicolaj Gimsing er pladsmand for NCC og mærker det ekstra fokus på sikkerhed.

- Når ledelsen virkelig vil, og man kan mærke, det er mere end blot ord, forplanter det sig ned gennem rækkerne, siger han.

Enkle metoder

Sikkerhedsarbejdet er bygget op omkring nogle enkle elementer. Således skal alle medarbejdere igennem en introduktion til byggepladsen, inden de bliver sluppet løs på pladsen. Her gives blandt andet en ensartet information om sikkerhedsarbejdet.

Desuden er der et fællesmøde hver anden uge, hvor alle på pladsen har pligt til at deltage. Her kan alle forhold omkring byggeriet rejses - og her får byggeledelsen at vide, hvis der er forhold, der halter.

Sikkerhedsgruppen foretager en såkaldt mønsterrunde hver uge, hvor der uddeles grønne, gule og røde smiley'er afhængig af behovet for indsats. Endelig deltager repræsentanter for samtlige 20 faggrupper i sikkerhedsarbejdet.

Alle grupper er repræsenteret, når der hver fjerde uge er en sikkerhedsrunde på hele pladsen og dermed også til hjørner, hvor ikke alle faggrupper aktuelt er beskæftiget.

Den høje sikkerhedsprofil har i de foreløbig 120.000 arbejdstimer givet blot fem mindre arbejdsulykker med snitsår og forstuvninger med ti fraværsdage tilsammen.

- Men i stedet for at glæde os over det, har vi sat fokus på et par episoder, hvor det var uhyggeligt tæt på, at det var gået rigtig galt. Det er kun på den måde, vi bliver bedre og i fremtiden får endnu mere sikre byggepladser, siger Stig Christensen.

BygSol

Bispebjerg Bakke er en såkaldt BygSol byggeplads, hvor "Sol" står for samarbejde og læring. Det er en projektbaseret sammenslutning af en række virksomheder, faglige organisationer og forsknings- og uddannelsesinstitutioner med det fælles mål at skabe en ny og forbedret byggeproces med reducerede omkostninger og forbedret kvalitet.