Nej-kampagne på flere fronter

OK07: Der er løbet mange protester ind fra fagforeninger og tillidsfolk siden weekendens industriforlig. Hovedankerne er, at arbejdsgiverne samlet set er sluppet for billigt, og at skifteholdsarbejderne er blevet snydt.

Arbejdsgiverne er sluppet for billigt, mener "Stem nej initiativet", der er er samlet i januar.(Arkivfoto).Arbejdsgiverne er sluppet for billigt, mener "Stem nej initiativet", der er er samlet i januar.(Arkivfoto).

Det varer et stykke tid, inden alle overenskomster er i hus, og resultaterne kan sendes til urafstemning. Men allerede nu står det klart, at mange fagforeninger og tillidsfolk vil anbefale et nej - med udgangspunkt i weekendens industriforlig, som har lagt niveauet for de øvrige områder.

Fra flere 3F-afdelinger og arbejdspladser er der indløbet udtalelser, som opfordrer til at stemme nej. Og OK2007-initiativet, der har cirka 40 fagforeninger fra LO-forbund bag sig, og som i sidste uge samlede underskrifter ind for at få gang i forhandlingerne, er nu blevet til et "stem nej-initiativ".

Det er der mange årsager til, forklarer Hans Sørensen, som er formand for 3F Horsens og Omegn.

- Samlet set afspejler aftalen slet ikke virkeligheden i industrien, der har haft markante produktivitetsstigninger og stigende overskud. Samtidig indeholder forliget en række skavanker. Muligheden for at fravige overenskomstens regler skulle være afskaffet, men det er i stedet gjort permanent, og så er skifteholdsarbejderne slet ikke sikret det løft, medlemmerne havde krævet, siger han.

Skifteholdsinitiativet, der har fem københavnske fagforeninger bag sig, siger også nej tak til industriforliget.

- Ingen af de krav, som skulle tilgodese folk på skiftehold og andre former for ubekvemme arbejdstider, er blevet imødekommet. Kun genetillæggene og varslingsbestemmelserne mellem holdskift, bliver der reguleret lidt på. Det bliver skifteholdsarbejde ikke sundere af, siger Finn Sørensen, som er næstformand i 3F København Industri og Service.

Han giver ikke meget for det udvalgsarbejde, som i løbet af de næste tre år skal kortlægge de sundhedsmæssige konsekvenser af at arbejde på skift og om natten.

- Vi kan ikke se, hvorfor de skal bruge tre år på at læse de utallige undersøgelser og rapporter, som alle påviser, at skifteholdsarbejde er sundhedsskadeligt.

Både OK2007-initiativet og Skifteholdsinitiativet vil arbejde for, at resultaterne af de resterende forhandlinger bliver bedre end i industrien.