Falckreddere hjem med nye erfaringer
To danskere har fået 30 nye kolleger og en masse oplevelser under tre ugers hårdt arbejde i Nicaragua.
Peter Burholt med en lokal patient i ambulancen i Managua. - Det kan ikke byttes for noget!
Sådan sagde Falck-redder, Peter Burholt, da han tog afsked med Nicaragua efter tre uger sammen med de offentlige brand- og redningsmænd i hovedstaden Managua.
Sammen med sin kollega, Gert Larsen, har han arbejdet dagligt med de lokale Bomberos, som brandmændene kaldes. Danskerne er i landet for at udveksle erfaringer med de lokale reddere som led i et projekt mellem SiD og Falck.
Det var to lidt vemodige reddere, der tog afsked med kollegerne i Managua. Det er ikke så let at sige farvel, når man måske aldrig får lejlighed til at mødes igen.
Tæt forhold til kollegerne
Efter de tre uger føler de begge, at de har været helt inde under huden på kollegerne i Managua, så de i dag har fået 30 nye venner.
Peter Burholt og Gert Larsen har ikke blot arbejdet sammen med de lokale reddere. De har spist og boet sammen med dem på døgnvagterne, og de har såmænd også tilbragt en hel del af fritiden sammen med deres nye kolleger.
Egentlig synes de, at de har været tættere på de nicaraguanske kolleger end på de danske kolleger hjemme:
- I Nicaragua lader folk én komme tættere på, også rent fysisk, hvor man rører mere ved hinanden, fortæller danskerne.
Arbejdet på lige fod med nicaraguanerne
I hele brand- og redningsvæsenet er de to danskere blevet mødt med respekt:
Det er første gang, udenlandske praktikanter er gået ind i arbejdet på lige fod med de lokale og erfaringerne på begge sider har været gode. Nogle af arbejdsgangene er blevet ændret på stationen, inspireret af danskerne.
Samtidig har de Peter Burholt og Gert Larsen fået lov til at arbejde under helt andre betingelser og har lært at klare sig med meget mindre, end de er vant til. Der er flyttet nogle grænser på begge sider, forklarer de.
Nødvendigt redningsudstyr manglede
Den sidste aften fortæller redderne om en redningssituation: En forgiftningsulykke, hvor der var tre tilskadekomne, tre reddere, en chauffør og en fotojournalist i ambulancen. De måtte klare sig uden det nødvendige udstyr i bilen, men det var alligevel lykkedes at få alle frem til hospitalet i live.
- Da de bliver gjort opmærksomme på, at de næppe havde accepteret de forhold ved ankomsten til Managua, griner de smørret og spørger ”jamen, hvad var alternativet,” fortæller Helle Engelund fra SiD's kontor i Nicaragua.
De erkender selv, at de i starten kun så Managua slum og elendige skure, men nu ser de nuancerne i de ofte elendige boligforhold, ikke mindst fordi folk er stolte og reelt formår at skabe sig et hæderligt liv under nogle - for en dansker - uacceptable forhold.
Det næste hold på to reddere ankommer til Managua i løbet af februar 2004.