Mange nye kokkejob på hospitaler
Fra næste år skal sygehuspatienter have kokkemad, mener formanden for regionernes sundhedsudvalg Bent Hansen (S). Det giver efterspørgsel på faglærte kokke.
Antallet af kokke på Hvidovre Hospital, hvor 500 ud af 800 patienter får restaurantmad fra spisekort, er steget fra en i 2004 til 14 i august 2006. (Foto: Christoffer Regild.) Faglærte kokkes viden og kunnen bliver efterspurgt, når de danske sygehuskøkkener næste år skal tilbyde patienter mad efter spisekort.
- Der er brug for erfaring fra restaurationsbranchen, hvis vi skal ud af den trædemølle, som mange sygehuskøkkener kører i, siger formanden for regionernes sundhedsudvalg Bent Hansen (S).
Han har netop besluttet at nedsætte et hurtigtarbejdende udvalg på tværs af regionerne, der skal forberede indførelsen af à la carte-produktion i sygehuskøkkenerne.
Idéen er, at patienterne allerede fra næste sommer selv skal kunne vælge, hvad de vil spise og hvornår, og på den måde undgå underernæring.
Færre liggedage
- Vi har brug for et kvantespring. En buffet med tre retter er ikke nok. Patienter, der er i risiko for underernæring, skal mødes med et langt bredere tilbud, og her kan ansættelse af flere faglærte kokke være et skridt på vejen, mener Bent Hansen, der også forudser, at mange gammeldags sygehuskøkkener skal bygges om.
Restaurationsdrift på sygehuskøkkener giver ifølge Bent Hansen ikke nødvendigvis øgede udgifter. Frit valg af sygehusmad mindsker madspild, fordi langt færre tallerkener går urørt retur. Det vil også få patienterne hurtigere op af sengen og give færre liggedage.
3F: Gastronomi til de syge
Antallet af kokke på Hvidovre Hospital, hvor 500 ud af 800 patienter får restaurantmad fra spisekort, er steget fra en i 2004 til 14 i august 2006.
I 3F Privat Service, der organiserer kokkene, efter at RestaurationsBranchens Forbund er optaget i 3F, hilses Bent Hansens initiativ derfor velkommen.
- À la carte-produktion af gastronomisk kvalitet, som vi kender det fra restauranter, og som er indført med stort succes på blandt andet Hvidovre Hospital, hvor mange kokke har fået job, er velegnet til at øge madlysten hos de svageste patienter, siger konsulent Nils Lønstrup, 3F Privat Service.
Der er i forvejen mangel på faglærte kokke, og med den nye efterspørgsel efter dem fra sygehusene forudser Nils Lønstrup, at en del af løsningen kunne være øget brug af sygehuskøkkener som læreplads for kokkeelever.