Når motoren går ned i gear
I september fyrede Sauer-Danfoss i Odense 40 ansatte. De kan mærke, at jobbene ikke længere hænger på de fynske bøgetræer.
Historien er klassisk, selvom det er nogle år siden, de sidst har prøvet det på Sauer-Danfoss i Odense:
Når økonomien har det skidt, køber folk mindre. Derfor skal der også produceres mindre, og så er der ikke så meget at køre rundt med. Og når der ikke er så meget at køre rundt med, skal der heller ikke bruges så mange gaffeltrucks.
På Sauer-Danfoss laver de især elektromotorer til gaffeltrucks.
For få måneder siden stod den på overarbejde og weekendhold. Nu er det slut med overtid, weekendholdet er stoppet, og hver femte medarbejder er blevet fyret.
29 3F'ere fyret
18. september mødte Preben Wolthers på arbejde klokken fire om morgenen. De fyrede på natholdet skulle have besked, og som 3F'ernes tillidsrepræsentant skulle han være med.
Dernæst kom turen til de to daghold og til sidst aftenholdet. I alt blev der den dag sagt farvel til 40 kolleger - heraf 29 3F'ere.
- Vi har ikke haft fyringer i det omfang siden 1999. Alle har kunnet mærke, hvor det bar hen, men nogle kan jo alligevel ikke forstå, at det netop skal gå ud over dem.
Preben Wolthers understreger, at der intet har været at udsætte på ledelsens håndtering.
- Afskedigelserne blev meddelt på den måde, folk helst ville have, og alle blev fritstillet med løn i opsigelsesperioden. Der er bare ikke arbejde nok, og jeg kan godt frygte, at denne runde ikke bliver den sidste, siger han.
Fortryder ikke jobskift
18. september fyldte Ritta Jørgensen Korre 43 år. Hun fik en gave, hun i hvert fald ikke havde bedt om: en fyreseddel.
Hun begyndte på Sauer-Danfoss for godt et år siden. På weekendholdet, men en måned før afskedigelsen blev hun flyttet til daghold - et første varsel.
- Før arbejdede jeg som gartner, men jeg fik lyst til at prøve noget helt nyt. Jeg er aldrig blevet fyret før, men jeg har ikke fortrudt, at jeg skiftede.
Ritta Jørgensen Korre vil gerne blive i industrien og har lagt billet ind fire-fem steder. Samtidig overvejer hun at gå i gang med uddannelsen til industrioperatør.
Adam Plonczynski har været under to år på Sauer-Danfoss, men alligevel kunne han ikke forstå, at hans navn stod på fyringslisten.
- Jeg var virkelig glad for at arbejde her, så det var som at få et hårdt spark, siger han.
Slået ud er han dog langt fra. Et it-kursus er plottet ind i kalenderen, og som sin tidligere kollega overvejer han også en egentlig uddannelse.
- Jeg er skrevet op syv-otte steder, og der er en god mulighed på en virksomhed i Kerteminde til nytår. De siger, de skal udvide med 100 mand, men som tingene udvikler sig lige nu, ved man jo aldrig, siger Adam Plonczynski.
En måned efter fyringerne havde ingen af 3F'erne fået nyt arbejde endnu.