Mærsk anklages for spionage mod tillidsfolk
USA:
Fagforening beskylder Mærsk for at aflytte og udspionere faglige ledere. Selskabet undersøger sagen.
Aflytningen er ifølge forbundet en af grundene til, at Mærsks havneselskab, APM Terminals i Los Angeles, har været ramt af en otte dages strejke, der sluttede onsdag morgen. Mærsk aflytter tillidsfolks telefoner og udspionerer fagforeningen i deres havneterminal i Los Angeles. Så alvorlige lyder anklagerne fra havnearbejdernes forbund på den amerikanske vestkyst, ILWU.
Aflytningen er ifølge forbundet en af grundene til, at Mærsks havneselskab, APM Terminals i Los Angeles, har været ramt af en otte dages strejke, der sluttede onsdag morgen.
- APM Terminals indrømmede for nyligt over for fagforeningen, at selskabets chefer i hemmelighed har aflyttet og udspioneret interne faglige diskussioner, siger Ray Familathe, næstformand i ILWU.
Forbundet har i længere tid forhandlet om en ny overenskomst med Mærsk.
- Spionagen gav Mærsk en stor unfair fordel i forhandlingerne og forgiftede bestræbelserne på at få en aftale på plads, siger Ray Familathe.
De kontoransattes fagforening i havnene, OCU, har derfor indklaget Mærsk til USA's arbejdsretslige nævn, for brud på arbejdsmarkedets spilleregler.
Mærsk efterforsker sagen
Mærsk undersøger i øjeblikket anklagerne.
- APM Terminals har ikke indrømmet at have overvåget fortrolige samtaler mellem faglige ledere, og vi ville aldrig tolerere sådan en handling, svarer John Ochs, chef for labour relations i APM Terminals.
Han forklarer, at en anklaget medarbejder er sendt på ferie, mens sagen bliver efterforsket.
Det internationale transportarbejderforbund, ITF, agter at tage sagen op med A.P. Møller-Mærsks topledelse:
- Det er ekstremt alvorlige anklager. Derfor vil ITF øjeblikkeligt søge at etablere møder på højeste niveau med Mærsk for at få en forklaring og en løsning på problemet, siger Paddy Crumlin, formand for ITF.
Kostede en millard om dagen
Strejken i Los Angeles lammede i alt syv terminaler i landets to største havne, Port of Los Angeles og LA Beach.
800 kontorfunktionærer strejkede, og blev støttet af omkring 10.000 havnearbejdere. Ud over anklagerne om aflytning var de ansatte utilfredse med, at outsourcing har svækket arbejdsforhold og jobsikkerhed.
De to havne står for 40 procent af landets containerimport, og konflikten vurderes at have kostet det amerikanske samfund op mod en milliard dollars (5,7 milliarder kroner) om dagen. Derfor krævede en række erhvervsledere tirsdag, at præsident Barack Obama skred ind og sikrede, at havnene åbnede igen.