Nye dagpengeregler rammer ufaglærte særlig hårdt

Dagpenge: Ufaglærte bliver ramt fire gange så hårdt som skolelærere og ingeniører. Det viser en analyse fra AE-rådet.

Ufaglærte job forsvinder i tusindtal hvert år.  (Arkivfoto)Ufaglærte job forsvinder i tusindtal hvert år. (Arkivfoto)

Det er især ufaglærte som postbude, rengøringsdamer og ansatte i industrien, der må gå fra hus og hjem, når de nye regler for dagpenge slår igennem til næste år.

De ufaglærte har fire gange så stor risiko for at miste deres dagpenge som skolelærere, ingeniører og andre med mellemlange uddannelser. Og dobbelt så stor risiko som folk med lange universitetsuddannelser. Det viser en analyse fra AE-rådet.

- Det får meget voldsomme konsekvenser for den enkelte. For har man en ægtefælle, der har et job, eller ejer man bil eller hus, kan man ikke få kontanthjælp. Og så står man helt uden indtægt, forklarer Lars Andersen, direktør i AE-rådet.

"Usympatisk"

Regeringen og partierne bag reformen har givet store skattelettelser til især de mest vellønnede. Og det hul i kassen bruger de besparelserne på dagpengene til at lappe med, mener Lars Andersen.

- Det er meget usympatisk, at de ufaglærte skal betale for de skattelettelser, som de velstillede har fået, siger Lars Andersen.

De ufaglærte har i forvejen sværest ved at finde nyt arbejde, når de bliver ledige. Det skyldes, at flere og flere ufaglærte job flytter til udlandet.

Ikke vores hensigt

Dansk Folkepartis ordfører for arbejdsmarkedet, Bent Bøgsted, erkender, at det ikke er rimeligt, at det især er de ufaglærte, der betaler prisen. Men han fortryder ikke, at Dansk Folkeparti stemte for at halvere dagpengene.

- Som politiker skal man ikke fortryde de ting, man har lavet. Vi står ved de ting, vi har ændret ved dagpengene, siger Bent Bøgsted.

Partierne bag aftalen har ikke haft til hensigt at ramme de ufaglærte, påpeger han.

- Derfor må vi se på, hvordan vi sikrer de ufaglærte uddannelse og hjælper dem i arbejde igen, lover Bent Bøgsted.