Ledige har sværest ved at få pengene til at slå til
Ledige har sværere ved at få pengene til at slå til end studerende og pensionister, viser nye tal fra Danmarks Statistik. - Dagpengene er blevet mindre værd, siger 3F’s Akasse
Hver tredje arbejdsløse har svært eller endda meget svært ved at få pengene til at slå til. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Hver tredje arbejdsløse har svært eller endda meget svært ved at få pengene til at slå til. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Tallene viser, at syv procent af danskerne - eller hver 14. - lever i en husholdning, hvor det kniber med at få pengene til at slå til.
Når det gælder de ledige, er situationen langt værre. Her mener 31 procent, at de har svært eller meget svært ved at få pengene til at slå til. Tæller vi dem med, der mener, at det er ”lidt svært”, er det hver anden ledige, der har problemer med økonomien.
De lediges problemer med at få pengene til at række er langt større end både pensionister og studerendes, selvom folkepensionen og SU’en er lavere end dagpengesatsen.
Dagpenge bør hæves
Morten Kaspersen, leder af 3F’s Akasse, mener, at der er to hovedforklaringer.
- For det første er dagpengenes værdi blevet mindre og mindre over årene. Dagpengene er udhulet sammenlignet med lønnen. Desuden er arbejdsløshed en udefrakommende og uventet begivenhed, hvor man går ned i indtægt, selvom udgifterne til børn, hus, bil og så videre fortsætter med at stige, siger han.
- Som pensionist derimod har man typisk indrettet sig på en permanent lavere indkomst. Samtidig har mange pensionister reelt formuer, for eksempel i form af friværdi i deres hus. Desuden har de ikke børn, de skal forsørge længere, siger han.
- Det samme gælder studerende, som indretter sig på en lav indkomst i de år, de læser, mener han.
Morten Kaspersen mener, at tallene dokumenterer, at der er behov for, at dagpengesatserne følger løn- og prisudviklingen.