Kommunerne bryder loven i sygedagpengesager
Klager og fejl i sygedagpengesager er eksploderet. Kommunerne bryder loven og underminerer sygedagpengesystemet, fastslår professor.
- Jeg blev sgu rigtig gal på systemet, siger kræftramte John Jensen, der mistede sine sygedagpenge på forkert grundlag. (Foto: Michael Bo Rasmussen) Antallet af klager fra langtidssyge i sygedagpengesager er eksploderet. Førende ekspert på sygedagpengeområdet, professor dr. jur. Kirsten Ketscher, København Universitet, kritiserer kommunerne hårdt for rutinemæssigt at bryde loven og blæse på borgernes rettigheder.
- Det er uacceptabelt. Sygedagpenge er en grundlæggende rettighed og en af kronjuvelerne i dansk social sikring. Men kommunerne underminerer systemet, siger hun.
Mange mister sygedagpenge
Det gør de blandt andet ved at se stort på retssikkerhedslovens § 7a.
Loven indskærper, at senest to uger før sygedagpenge stoppes, skal kommunen tage stilling til, om der er behov for flere tiltag, der kan få folk i arbejde. Ved vurderingen skal borgeren, egen læge, den faglige organisation, virksomheder m.fl. inddrages.
- Der skal være sammenhæng i indsatsen, så ingen ender uden sygedagpenge og kontanthjælp. Men kommunerne overholder ikke fristerne. Mange mister sygedagpengene, siger hun.
Gratis at bryde loven
Som reglerne er i dag, er det gratis for kommunerne at bryde loven.
- Kommunerne har intet incitament til at overholde reglerne, og der er ingen sanktioner, siger hun.
Det kan ses i nyeste statistik fra Ankestyrelsen: Fejl i hver tredje sag om sygedagpengestop. En alt for høj fejlprocent, mener hun.
Kræftramt uden penge
En af de mange, der har mærket kommunernes lemfældige behandling, er den kræftramte nordjyde John Jensen. Han var uden indkomst et år, fordi Hjørring Kommune tog hans sygedagpenge på forkert grundlag.
Han fik hjælp af 3F Skagerak, der klagede til Beskæftigelsesankenævnet. Det endte med, at John Jensen fik medhold i sin sag.
Få så skærpet den lov
Kirsten Ketscher opfordrer politikerne til at skærpe loven, så det koster kommunerne penge i form af erstatningsansvar overfor borgene.
- De sociale rettigheder skal sikres. Det er en arbejdsmarkedsopgave og ikke en kommunal opgave. Vi skal have et sikringssystem forankret i arbejdsmarkedet ligesom arbejdsløshedsdagpengesystemet. Det har man i resten af Europa, siger hun.