Farligt plastic i voksdugen og badebassinet
Fedme, testikelkræft og pigers tidlige pubertet. Listen over de virkninger, som farlige plastikstoffer er mistænkt for at være skyld i, er lang. Alligevel findes de skadelige stoffer overalt.
Sørg for at købe et badebassin til ungerne, der er fri for hormonforstyrrende stoffer som ftalater. (Foto: Colourbox) Det er i dine klipklappere, i sommerens badebassiner og voksduge, i møbler og i tøjet. Ja selv i støvet.
Der er tale om de hormonforstyrrende stoffer, ftalater, der anvendes i plastik for at gøre den blød. Og selv om den enkelte voksdug ikke udgør nogen fare, bliver den samlede påvirkning for stor.
- Ftalater er en gruppe af stoffer, som ligner hinanden. Og for nogen af ftalaternes vedkommende ved man, at de har en hormonforstyrrende effekt. En effekt, der kan resultere i mange ting, som f.eks. dårlig sædkvalitet, pigers tidlige pubertet og fedme, siger testkoordinator og souschef Rikke Bille, Forbrugerkemi.
Pas på voksdugen
Både små og også lidt større børn udsættes for stofferne ved at sutte på ting.
- Hvis produktet kommer i munden, er det ikke bundet til plastikken, og så man får det ind på den måde. Men det kan også ske, hvis man lægger madvarer på en voksdug. Og der er lidt fedtet eller vådt. Så kan det også vandre over i maden, siger Rikke Bille.
Men vi påvirkes også, fordi stofferne afdamper meget let. Har du produkter i hjemmet, som indeholder de her ftalater, vil du kunne finde dem i støvet og dermed også i luften. Derfor kan du også indånde stofferne. Hvor meget afhænger af, hvor ofte du gør rent og lufter ud.
Spørg i butikken
Men fordi plastikken er blød, er det ikke nødvendigvis, fordi der er brugt ftalater. Spørg i butikken om der er brugt pvc til den kunstige læderjakke eller møblernes kunstlæder. For det er i PVC'en, at der er ftalater.
Det er dog ikke altid, at butikspersonalet har styr på, hvad der er PVC og hvad der ikke er. Og så kan det være ret svært at finde produkter, som ikke indeholder ftalater.
Miljøstyrelsens undersøgelser viste blandt andet, at stofferne fandtes i fire ud af ti plastiktasker til børn, 7 ud af 20 plastiksandaler til toårige og i 1 ud af 8 badebassiner. I møbler af kunstlæder indeholdt 9 ud af 15 undersøgte produkter ftalater.