Sværere at fyre på grund af helbred
Med den nye overenskomst kan arbejdsgivere ikke uden videre skille sig af med natarbejdere, der ikke længere kan tåle jobbet.
Med den nye overenskomst kan arbejdsgivere ikke uden videre skille sig af med natarbejdere, der ikke længere kan tåle jobbet. Natarbejdere med dårligt helbred står stærkere med den nye overenskomst, end de har gjort hidtil.
Det mener formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen. Dermed svarer han de kritikere, der anser den nye overenskomst i industrien for at være en tynd kop te, når det gælder natarbejde og skiftehold.
- Hidtil har det ofte været lig med en fyreseddel, hvis man gik til arbejdsgiveren og sagde, at man ikke kunne tåle at arbejde om natten mere. Nu skal man flyttes til andet arbejde, hvis det overhovedet er muligt. Ellers har man ret til at sygemelde sig, sagde Børge Frederiksen tirsdag på et fyraftensmøde for 3F-tillidsfolk i Næstved.
Ifølge den nye overenskomst har natarbejdere ret til en helbredskontrol hvert andet år. Hvis lægen fraråder arbejde om natten, kan man blive overflyttet til dagarbejde, hvis ”der er mulighed herfor”.
Den formulering mødte nogen skepsis blandt de forsamlede tillidsfolk. Men Børge Frederiksen understregede, at det ikke en blankocheck til arbejdsgiveren.
- Det kan sammenlignes med, at tillidsrepræsentanter skal orienteres ”bedst muligt”. Ifølge Arbejdsretten betyder det altså ”hvis det overhovedet er muligt”, sagde han.
Vil oplyse om nye regler
Små virksomheder vil ofte have svært ved at omplacere medarbejdere, og der vil komme afskedigelsessager, forudser Børge Frederiksen.
- Men det vil have vægt i Afskedigelsesnævnet, hvis man møder op med en erklæring fra lægen. Og så kan man som minimum få en godtgørelse, sagde gruppeformanden.
DI og CO-industri, som står bag overenskomsten, vil gennemføre en kampagne, som skal oplyse om den skærpede helbredskontrol.
Det er desuden en del af overenskomstforliget, at der skal sættes penge af til forskning i langtidsvirkningerne af natarbejde. Og så har parterne aftalt, at op til 40 procent af skifteholdstillægget efter lokal aftale kan veksles til frihed.