Millioner til fyrede bruges ikke

Da John Hansen blev fyret, fik han 10.000 kroner via Tryghedspuljen til at komme videre med efteruddannelse. Men over 70 millioner kroner i kommunal pulje står ubrugte hen.

- Det er en god måde at komme videre på, siger John Hansen, der har været på økonomikurser, støttet af Tryghedsfonden, efter han blev afskediget fra Næstved Kommune.  (Foto: Harry Nielsen)- Det er en god måde at komme videre på, siger John Hansen, der har været på økonomikurser, støttet af Tryghedsfonden, efter han blev afskediget fra Næstved Kommune. (Foto: Harry Nielsen)

Den 51-årige gartner John Hansen er blevet en ørn til at gennemskue regnskab og økonomi. Han har været igennem 32 intensive dage i økonomiens navn på handelsskolen i Næstved. Pengene til kurserne er kommet via Tryghedspuljen.

Men John Hansen er temmelig ”alene”. Under 800 fyrede har benyttet sig af den såkaldte Tryghedspulje, der skal hjælpe fyrede fra kommunerne videre via efteruddannelse. Puljen kom på plads ved overenskomstforhandlingerne i 2011.

Der er 80 millioner kroner til rådighed frem til april 2013. Men kun 5,56 millioner er brugt.

Håber det spreder sig

- Jeg ville ønske, der var flere, der benyttede sig at tilbuddet. Det er en god måde at komme videre på, siger John Hansen, der ved sommerferiens slutning fratrådte Næstved Kommune efter en fyringsrunde, der ramte 18.

Og det ønske deler han med 3F. Tryghedspuljen har været lidt for overset. Det siger Kaj Andersen, der er teamleder i 3F's afdeling for arbejdsmarked, uddannelse og integration.

- Men vi er blevet bedre til at sætte fokus på ordningen og dens muligheder, og vi håber, det spreder sig, siger Kaj Andersen.

De kommunalt ansattes forhandlingsorganisation, OAO, har lavet en miniundersøgelse i Brønderslev og Odense kommuner om brugen af Tryghedspuljen. Den viser overordnet, at mange ikke kender til puljen, men at de, der har brugt den, er ganske tilfredse.

Forbedrer altid ens muligheder

- Vores analyse er nok, at puljen i for høj grad kommer til at virke som brandslukning, og at det ville være bedre at sætte ind, før skaden er sket, og man har fået en fyreseddel. Der er medarbejdere, som er så vrede på deres leder over fyringen, at de ikke har lyst til at sætte sig ned over for vedkommende - heller ikke for at indgå en aftale om uddannelse, siger Michael Jespersen, souschef i OAO, til ugebrevet A4.

I 3F opfordrer man alle kommunalt ansatte, der er så uheldige at blive afskediget, til at tage efteruddannelse. Og dermed benytte sig af Tryghedspuljens muligheder.

- Efteruddannelse forbedrer altid ens jobmuligheder. Det er vigtigt, at vores medlemmer står med så mange kompetencer som overhovedet muligt, så perioden med ledighed bliver så kort som muligt. Ikke mindst nu, hvor dagpengeperioden også er beskåret, siger Kaj Andersen.