Tagdækker i job truet på dagpengene

Privat jobformidler ville tvinge 3F'er til afklarende møde, efter han havde fået arbejde. Overfortolkning af reglerne, lyder det fra arbejdsmarkedschef i Frederiksborg Amt.

Det kunne være klaret med en telefonsamtale, men ikke desto mindre blev Martin Reiths truet på sine dagpenge, hvis han ikke mødte op. (Foto: Søren Zeuth)Det kunne være klaret med en telefonsamtale, men ikke desto mindre blev Martin Reiths truet på sine dagpenge, hvis han ikke mødte op. (Foto: Søren Zeuth)

- Chikane.

Så kontant beskriver Martin Reiths den behandling, han har fået af den private jobformidler, han var blevet tildelt. Firmaet hedder Integro og er en af de såkaldt "andre aktører", som skal hjælpe Arbejdsformidlingen (AF) med at få flere ledige i arbejde.

Martin Reiths er tagdækker og derfor jævnligt ledig i korte perioder på grund af vejret. AF og dermed også de andre aktører har pligt til at holde særligt øje med brancher, der benytter vejrlighedsreglerne. Og Martin Reiths var kaldt til et møde hos Integro, men ringede for at aflyse det, da han er kommet i arbejde.

- Jeg fik at vide, at jeg ville miste mine vejrlighedsdagpenge, hvis jeg ikke mødte op. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man skal rende til møder hver tredje måned for at afklare sin situation, når man er i arbejde, siger han.

Telefon ok

Martin Reiths ringede derefter til AF i Frederiksborg Amt, som oplyste, at han ganske rigtigt ikke behøvede at møde op. I hans situation kan den afklarende samtale normalt overstås via telefonen.

Det bekræfter Esben Outzen Jensen, der er arbejdsmarkedschef i regionen.

- Af praktiske årsager er man ofte tilmeldt AF hele året, hvis man hyppigt er ramt af vejrlig. Og hvis man fortolker reglerne meget firkantet, skal der holdes et møde hver tredje måned, men vi accepterer normalt, at det kan klares telefonisk, siger han.

Esben Outzen Jensen vurderer derfor ikke, at Martin Reiths ville kunne miste dagpengeretten på det grundlag.

- Så skulle han helt afvise at gå i dialog. Jeg tror dog ikke, der ligger bevidst chikane eller andre skumle motiver bag udmeldingen. Men der har på det seneste været kritik af, at de andre aktører ikke gør deres arbejde godt nok, og det kan måske få nogle til at følge reglerne meget nøje, siger han.

Esben Outzen Jensen oplyser, at AF løbende holder møder med de andre aktører, hvor retningslinierne kan justeres.


Krav om dokumentation

Jørn Holbech, der er daglig leder af Integro i Helsingør, oplyser, at firmaet bestemt ikke har nogen intention om at genere folk unødigt.

- Når man er kommet i arbejde, vil vi ikke tvinge folk til at komme til møde. Men som reglerne er, skal vi have dokumentation for, at man rent faktisk har fået arbejde. Ellers kan vi komme i klemme senere. Og i det konkrete tilfælde nægtede Martin Reiths at sende det såkaldte snip-brev, der er en slags tro og love erklæring. Han mente vist, at reglerne er tåbelige, men vi er jo nødt til at administrere de regler, der er, siger han.