Historisk få job på jobnet.dk
Jobtørken er hård ved især udkantsområderne og det offentlige. Især de unge og nyuddannede er i fare for at hænge fast i arbejdsløshed.
Især de unge og nyuddannede er hårdt ramt af det tilfrosne jobmarked. Måned for måned er de udbudte job på Beskæftigelsesministeriets portal jobnet.dk skrumpet ind i forhold til sidste år.
Det skriver Ugebrevet A4.
Den foreløbige status for i år er, at der i gennemsnit har været 7.093 stillingsannoncer dagligt fra januar til juli. Sidste år var der 7.720 stillinger i samme periode.
Arbejdsmarkedet er gået i stå, lyder den korte forklaring fra arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
- Opsvinget er aflyst. Både den private og den offentlige sektor er frosset til. Der er en meget lille personaleomsætning. Folk undlader at søge nyt job under krisen, fordi det er mere sikkert at beholde det job, som man har, siger han til Ugebrevet A4.
Værst for de unge
Jobtørken er især hård ved de unge nyuddannede, siger Kurt Houlberg, der er programchef i Anvendt Kommunal Forskning, AKF. Hele årgange af nyuddannede får meget svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet.
- Hvis de ikke får job nu, risikerer de også at stå uden job om to eller tre år og dermed at hænge fast i arbejdsløshed. Problemet er, at de ikke får erhvervserfaring at søge videre på. Søger de en stilling efter en lang periode med ledighed, risikerer de at blive overhalet af unge med dugfriske uddannelser, siger han til Ugebrevet A4.
Kommunernes ansættelsesstop
For pædagoger og lærere er situationen særlig slem. På jobnet.dk var der omkring 40 procent færre stillingsannoncer for de to grupper fra januar til april i år i forhold til samme periode sidste år.
Danmarks Lærerforening og BUPL er fortvivlede over, at kommunerne fyrer og indfører ansættelsesstop.
- Jeg erkender, at kommunerne er under hårdt pres, men vi har behov for en diskussion af, hvordan man skal prioritere. Besparelsen på børneområdet hænger slet ikke sammen med den snak om, hvordan Danmark skal klare sig i fremtiden, siger Henning Pedersen, formand for BUPL.