Tomlen ned for praktikudspil
3F dybt skuffet over regeringens skolepraktikudspil, der underminerer uddannelsesgarantien. Unge kan tvinges til at stoppe halvvejs inde i uddannelsen.
Forbundssekretær i 3F Per Christensen mener, at udspillet betyder, at de unge mister garantien for at kunne gøre uddannelsen færdig i skolepraktik. (Arkivfoto.) Regeringens udspil om skolepraktikken var længe ventet, og så meget desto større er skuffelsen hos 3F, der især er utilfreds med, at de unges uddannelsesgaranti udhules alvorligt.
Forbundssekretær i 3F Per Christensen pointerer, at udspillet betyder, at de unge mister garantien for at kunne gøre uddannelsen færdig i skolepraktik.
Halve uddannelser
- De må simpelthen stoppe halvvejs i uddannelsen. Det er en alvorlig forringelse af erhvervsuddannelserne og hovedløst i en tid, hvor der er mangel på faglært arbejdskraft. Der er desværre ikke meget hjælp at hente i udspillet for de over 5.000 unge, der mangler praktikplads, siger han.
Det handler om penge
Hovedindholdet i udspillet er, at der skal åbnes for skolepraktik på de tre uddannelser, som Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser (REU) har anbefalet: Tømrer, mekaniker og kontor med speciale - dog ikke så mange pladser, som REU har anbefalet.
- Udvidelsen er et godt skridt frem. Men når regeringen samtidig forringer den uddannelsesgaranti, de selv har indført, så er det helt galt. Det tyder på, at det ikke handler om de unges ve og vel, men om penge. Regeringen finansierer skolepraktikken ved at udvide i den ene ende, og skære i den anden ende. Den går altså ikke, siger Per Christensen.
Farvel til svendebrevet
I udspillet ligger, at de unge fremover kun skal kunne tage skolepraktik til uddannelsestrin 1, men ikke trin 2. Det gælder de tre uddannelser, hvor der åbnes for skolepraktik, men også på de andre uddannelser, der er skolepraktik på i dag.
Det betyder, at for eksempel murerne bliver afskåret fra at tage en hel mureruddannelse i skolepraktik. De kan kun få den halve uddannelse, der hedder flisemurer.
- Hvad tænker ministeren dog på? spørger Per Christensen, der måske får svar på tirsdag, hvor Undervisningsminister Bertel Haarder skal forhandle med forligsparterne om udspillet.