Regeringen hoppede fra topmøde om uddannelse
Elev- og studenterorganisationerne fik konkrete løfter om bedre uddannelse, da de fredag havde inviteret partierne på topmøde og kanalrundfart. Men regeringspartierne bakkede ud.
Elev- og studenterorganisationerne havde inviteret de uddannelsespolitiske ordførere på kanalrundfart, hvor de unge fremlagde 14 krav til god uddannelse. Regeringspartierne valgte at hoppe fra i sidste øjeblik. (Foto: Mina Bernardini.) Fredag middag havde den danske elev- og studenterbevægelse inviteret de uddannelsespolitiske ordførere til at diskutere en redningsplan for et uddannelsessystem på gyngende grund.
En times kanalrundfart skulle illustrere problemets kerne: De danske uddannelser er på gyngende grund og står over for flere nedskæringer, så der er brug for en redningsplan.
Men til stor ærgrelse for de unge repræsentanter, så meldte regeringspartierne afbud, til trods for at de havde sagt, de ville komme.
- Det er ærgerligt, at regeringspartierne ikke kommer alligevel. Det kunne se ud som om, at de er bange for at diskutere med os, mener Rune Møller Stahl, næstformand i De Studerendes Fællesråd.
Konkrete løfter
Dermed var kun ordførere fra Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten med til at diskutere, hvordan man retter kursen og stopper nedskæringer af uddannelserne.
- Hvis vi skal have et velfærdssamfund i fremtiden, så kræver det, at der ikke sker flere nedskæringer på uddannelserne, men at der derimod investeres i mange uddannelser, slog Gry Poulsen fra Danske Gymnasieelever fast, mens båden gyngede fra side til side gennem Københavns kanaler.
De unge har derfor fremsat 14 krav til en god uddannelse, og dem havde de fire partier meget godt at sige om.
Der var enighed om flere penge til de korte og mellemlange videregående uddannelser og mulighed for loft over antal af elever i klasserne.
- Vi skal løfte tilskuddet til de tekniske skoler, så de kommer op på siden af de andre ungdomsuddannelser, sagde Socialdemokraternes Christine Antorini. Det synspunkt var der også enighed om blandt de fire partier.
Topmødet på båden sluttede med, at politikerne hver især fik en kontrakt med de 14 krav, som de kunne skrive under på efter nøjere gennemsyn. Dog understregede de unge, at det ikke var alt eller intet.