3F-formand inviterer Mærsk til samarbejde

Poul Erik Skov Christensen brugte en del af sin 1. maj-tale på at invitere A.P. Møller -Mærsk til at samarbejde om at sikre ansattes rettigheder i koncernens selskaber og at leve op til sit globale etiske ansvar.

Forbundsformand Poul Erik Skov Christensen talte til et 1. maj-arrangement mandag formiddag hos 3F Kbh. Lager, Post og Service på Nørrebro. Foruden opfordringen til Mærsk, berørte han blandt andet emnerne kvindehandel, uddannelse og velfærdsreformer.  (Foto: Harry Nielsen)Forbundsformand Poul Erik Skov Christensen talte til et 1. maj-arrangement mandag formiddag hos 3F Kbh. Lager, Post og Service på Nørrebro. Foruden opfordringen til Mærsk, berørte han blandt andet emnerne kvindehandel, uddannelse og velfærdsreformer. (Foto: Harry Nielsen)

3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen benyttede en del af sin 1. maj- tale hos 3F Lager, Post & Service på Nørrebro til at beskrive Danmarks eneste virkeligt globale gigant, A.P.Møller-Mærsk, hvis ejer Mærsk McKinley Møller med en formue på 6,5 mialliarder dollars indtager 84. pladsen på Forbes Magazines nyeste verdensrangliste over verdens rigeste.

- A.P. Møller-koncernen er overordentligt veldrevet, og den nationale stolthed over bedrifterne er forståelig. Men koncernen har også skaffet sig en uforholdsmæssig stor indflydelse i det danske politiske system, hvor samtlige borgerlige partier - også de radikale – modtager tilskud fra Mærsk, fastslog Poul Erik Skov Christensen.

Han undrer sig over, at Mærsk har afvist et forslag fra amerikanske Teamsters om at tilslutte sig ILO's konventioner om arbejdernes rettigheder, sådan som det kom frem i forbindelse med koncernens generalforsamling for en halv snes dage siden.

- Efter min opfattelse forpligter det at være dansk erhvervslivs flagskib. Koncernen siger, at det er ”blåøjet og naivt” at tro, at de kan løse alverdens problemer. Men hvor ”blåøjet og naivt” er det egentlig at tale om et ansvar i forhold til fattigdomsbekæmpelse, menneskerettigheder og demokratiudvikling, når man er en global dansk koncern med en årsomsætning på 208 milliarder kroner og et overskud på 20 milliarder kroner, spurgte 3F-formanden tilhørerne og oplyste, at dansk bistandshjælp til sammenligning kun udgør 11 milliarder kroner.

Et godt signal til omverdenen

3F er i sit internationale arbejde stødt på Mærsk næsten overalt, hvor Forbundet forsøger at bidrage til udvikling af en repræsentativ, ansvarlig fagbevægelse. Og det er ikke udelukkende pæne ting, lokale fagforeningsrepræsentanter har at sige om Mærsk.
Især kritiseres Mærsks vilje til samarbejde og forhandling af arbejdsforhold til beskyttelse af de ansattes liv og sikkerhed såvel som respekt for medarbejdernes grundlæggende rettigheder.

- Vi er heller ikke stødt på åbenhed over for dansk presse eller dansk fagbevægelse, så vi kunne være med til at undersøge, om der er hold i kritikken. Jeg vil gerne invitere Mærsk til et direkte samarbejde om at sikre overholdelsen af disse rettigheder inden for brancher, der jo har strategisk betydning for udvikling af globaliseringens sociale side, sagde Poul Erik Skov Christensen og tilføjede:

- Jeg er overbevist om, at et sådant samarbejde kan styrke begge parter i at leve op til formålene med den offentlige udviklingsbistand og leve op til vores globale etiske ansvar. Det ville være et rigtig godt signal til omverdenen og også til resten af dansk erhvervsliv.

Jane Korczaks 1. maj tale.

Jane Korczaks 1. maj tale.

Lillian Knudsen, fmd. for Gruppen for Privat Service, 1. maj tale.

Lillian Knudsen, fmd. for Gruppen for Privat Service, 1. maj tale.

Ulla Sørensen, hovedkasserer i 3F, 1. maj tale.

Ulla Sørensen, hovedkasserer i 3F, 1. maj tale.

Arne Grevsen, fmd. Den Grønne Gruppe, 1. maj tale.

Arne Grevsen, fmd. Den Grønne Gruppe, 1. maj tale.

Poul Erik Skov Christensen, forbundsformand, 1. maj tale.

Poul Erik Skov Christensen, forbundsformand, 1. maj tale.