Uddannelse er billet til fremtidens job
Arbejdsmarkedet får brug for flere uddannede. Derfor er der brug for en generel opkvalificering af arbejdsstyrken, siger forbundssekretær Per Christensen, 3F
Om få år vil der mangle 66.000 personer med en videregående uddannelse og 136.000 faglærte. Til gengæld vil der være et overskud af ufaglærte og til dels også personer med en ungdomsuddannelse på i alt 168.000.
Det viser beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som har analyseret, hvordan efterspørgslen efter arbejdskraft vil udvikle sig frem til 2015.
- Det er helt afgørende, at arbejdskraften får de kvalifikationer, som kommer til at mangle. Ellers vil arbejdsmarkedet komme i stor ubalance om nogle år, siger Per Christensen, forbundssekretær i 3F.
- Der er et stort behov for flere penge til uddannelse til de kortest uddannede i samfundet - og behovet vokser, siger Per Christensen.
Har man en uddannelse ud over folkeskolen, har man meget større chance for at være i arbejde end uden uddannelse. Det gælder især for kvinder. Den udvikling er forstærket de senere år.
Samtidig er chancerne for at få en uddannelse, hvis man er ledig, blevet mindre.
- Selvfølgelig er det vigtigt, at regeringen vil give en milliard kroner ekstra til voksen- og efteruddannelse. Også overenskomsternes bestemmelse om uddannelse vil bidrage positivt til at få udviklet arbejdsstyrken. Men samtidig kan erhvervsskolerne ikke engang bruge de bevillinger, de allerede har, fordi det ikke kan betale sig for skolerne at udbyde bestemte uddannelser. Det er himmelråbende grotesk. Det hænger ikke sammen, siger Per Christensen.
- Samtidig vil regeringen presse flest muligt ind på arbejdsmarkedet på kortest tid. I stedet bør man satse på en beskæftigelses- og uddannelsespolitik, som er målrettet de kortest uddannede.