3F'erne vil have mere barsel til mænd
Øremærket barselsorlov til far ville få flere mandlige 3F'ere til at gå på barselsorlov. Det viser rundspørge blandt Fagbladets Webpanel
3F'erne giver grønt lys til at øremærke mere barsel til far. (Foto: Colourbox) Der er bred opbakning blandt 3F'erne til at give fædre ret til op til 12 ugers øremærket barsel. Det viser en rundspørge blandt godt 800 3F'ere mellem 18 og 45 år i Fagbladets Webpanel.
58 procent af 3F-medlemmerne synes, det er en god idé at udvide antallet af øremærkede uger til fædrene. Kun 14,9 procent synes, det direkte er en dårlig ide.
Over halvdelen af de 532 adspurgte mænd er helt eller delvist enige i, at en øremærkning ville få dem til at holde længere barsel.
Opbakningen er faldet lidt
I 3F mener forbundssekretær Claus Jørgensen, at undersøgelsen giver god rygdækning i medlemsskaren til at gå øremærkningens vej.
- Det er en rigtig stor chance, der også giver et gevaldigt ryk på andre ligestillingsområder - ligeløn, pension etc. Samtidigt vil det gavne børns udvikling og opvækst at få større tilknytning til fædrene. Så det er en pamflet af muligheder, som vi må lægge alle kræfter i - både fagligt og politisk - for at få gennemført, siger han.
I 2005 gennemførte Fagbladet 3F en lignede rundspørge. Her var hele 75 procent for at udvide barselsorloven til mænd. I spørgsmålet dengang henviste man til erfaringer fra Sverige, der har 70 dage øremærket manden. Og dét kan have betydning for, at svarene har ændret sig, siger Tine Rostgaard, professor ved Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet.
Effektivt instrument
- Når man henviser til noget konkret, kan det nemt få folk til at svare mere positivt: ”Når de har det i Sverige, kan vi vel også”. Men måske er der også et reelt fald i opbakningen. Det kan hænge sammen med, at man har talt meget om kvoter. Det har en klang af, at staten går ind og bestemmer. Det kan gøre folk mere tilbageholdende. Derfor betyder det meget, hvordan man italesætter det her spørgsmål, forklarer Tine Rostgaard.
Hun vurderer dog fortsat, at 58 procent er en høj opbakning blandt 3F'erne i den fødedygtige alder.
- Det er en indikation på, at det her er måden, man skal gøre det på. Al forskning viser også, at øremærket barsel er et meget effektivt politisk instrument til at fremme ligestilling. Og til at få mændene til at være hjemme med børnene, siger Tine Rostgaard.