3F tror ikke på Venstres børneudspil

Det er svært at tro på Venstres børnepolitiske udspil, når regeringen samtidig presser kommunerne til store besparelser på børneområdet, mener 3F-næstformand Jane Korczak

Venstre har lanceret et nyt børnepolitisk oplæg. "Lige muligheder for alle børn" hedder oplægget, som ifølge partiet skal være med til at nedbryde den negative sociale arv. (Arkivfoto: Henrik Bjerregrav)Venstre har lanceret et nyt børnepolitisk oplæg. "Lige muligheder for alle børn" hedder oplægget, som ifølge partiet skal være med til at nedbryde den negative sociale arv. (Arkivfoto: Henrik Bjerregrav)

Venstre har lanceret et nyt børnepolitisk oplæg. "Lige muligheder for alle børn" hedder oplægget, som ifølge partiet skal være med til at nedbryde den negative sociale arv, som mange børn slæber med sig gennem livet.

Men Jane Korczak, 3F's næstformand, er langtfra sikker på, at udspillet vil hjælpe udsatte børn.
- 90.000 danske børn lever under fattigdomslignende vilkår på grund af regeringens politik. Blandt andet er indførelsen af loftet over kontanthjælpen skyld i, at der er børn, som ikke kan gå i klub, til sport, spejder eller på anden måde indgå i de sociale fællesskaber, der er så vigtige for dem, påpeger 3F's næstformand.

Klinger hult

Venstre skriver blandt andet i oplægget, at der skal ske en forbedring på daginstitutionsområdet. Flere ressourcer, flere voksne og flere kvadratmeter, men det klinger noget hult, når regeringen på samme tidspunkt presser kommunerne så hårdt på økonomien, at der tværtimod skal ske store besparelser på børneområdet, påpeger Jane Korczak.

Venstre påstår, at regeringen igennem flere år har haft fokus på de udsatte børn. Men hvad har man eksempelvis foretaget sig i forbindelse med de undersøgelser, der først på året viste, at 19 procent af de unge fra socialt svage familier end ikke kan fuldføre en 9. klasses eksamen?, spørger hun.

- Her var der virkelig noget for regeringen at tage fat på, hvis den ønskede at gøre op med den udskilning, der sker blandt børn i dag.

Mere fokus på social arv

- For 3F er det vigtigt, at der nu kommer til at ske noget for at bryde den sociale arv. Undersøgelser har vist, at det er muligt, hvis der er et reelt ønske, men det kræver flere ressourcer til for eksempel daginstitutionsområdet, og at man får skabt en folkeskole, hvor der er plads til alle. Men først og fremmes skal der altså føres en økonomisk politik, der gør, at børn og unge ikke holdes uden for fællesskabet, fordi deres forældre ikke har råd.

- En børnefe gør det ikke alene, siger Jane Korczak og hentyder til ét af Venstre-forslagene, der går ud på, at dagtilbud med mange udsatte børn skal have ansat en såkaldt børnefe.

Fe-idéen kommer fra Rudkøbing kommune, der har haft gode erfaringer med "skoleféen" - en voksen der kan smøre en madpakke, binde skolebøgerne ind og tage en snak med barnet, når forældrene ikke har ressourcer til det.