Nyttejob og uddannelse skal hjælpe ledige

Reform: Pligt til uddannelse og arbejde præger udspil om ledige på kontanthjælp. 3F understreger, at kapacitet og kvalitet på skoler skal sikres og forberedes grundigt.

Pligt og ret til uddannelse og arbejde. De ord præger udspil til reform, som regeringen og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) netop har fremlagt.Pligt og ret til uddannelse og arbejde. De ord præger udspil til reform, som regeringen og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) netop har fremlagt.

Pligt og ret til arbejde og uddannelse. Det skal afløse krav om aktivering og jobkurser på stribe, når ledige danskere søger om kontanthjælp. Sådan lyder slaglinjerne i det udspil, regeringen har lagt frem om en reform af kontanthjælpen.

En krumtap er såkaldte nyttejob, hvor ledige arbejder for kontanthjælpen. En anden krumtap er uddannelse. Her er især unge under 30 i målgruppen. Såkaldt uddannelseshjælp afløser kontanthjælp. Det ledsages af tilbud og pligt til uddannelse. Og 3F tager godt imod store dele af udspillet:

- Der er et fornuftigt samspil mellem pligter og rettigheder, når man enten lærer noget nyttigt eller laver noget nyttigt, hvis man er ledig med behov for forsørgelse. Men man skal være meget opmærksom på, at såkaldte nyttejob ikke tryller almindelige offentlige job væk, siger Johnny Skovengaard, der er næstformand i 3F.

Udspillet blev lagt frem mandag. Og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) pointerer blandt andet, at kontanthjælp ikke rimer på unge.

Derfor vil regeringen have unge i uddannelse. Det skal være en pligt for alle under 30, der har forudsætningerne.

Til gengæld vanker den såkaldte uddannelseshjælp, der får et niveau, der svarer til SU. Her peger regeringen på, at det betyder, at alle unge får samme indkomst. Og udspillet lægger op til, at der hentes besparelser til statskassen på cirka en milliard kroner om året.

3F peger på, at massiv satsning på uddannelse koster penge. Og på, at der skal sikres kapacitet og kompetencer nok, når der skal være plads til, at over 4.000 ekstra personer hvert år rykker ind på skolebænken.

- Det er godt, der satses massivt på uddannelse. Men det må ikke betyde, at uddannelserne bliver ringere. Skolerne og resten af uddannelsessystemet skal være forberedt til det store ryk ind, der forventes, siger 3F's næstformand Johnny Skovengaard.

Han peger på endnu et element, der er positivt: Unge, der skal på skolebænken, får et tjek af, hvorvidt de har lært at læse, skrive og regne godt nok. Ellers er det her, der skal sættes ind først.