Nødråb til Antorini: Stop frit fald på AMU
AMU styrtdykker med 337.000 færre kursister. Uddannelsesforbundet, Danske Erhvervsskoler, AMU-forstanderne og 3F opfordrer nu på det kraftigste regeringen til at handle. Eller risikerer AMU-systemet at forsvinde helt.
AMU-kursisterne bliver væk, og hvis ikke regeringen fjerner den tidligere regerings stramninger, risikerer AMU at forsvinde.
Behovet for uddannet arbejdskraft stiger, og pengene til efteruddannelse er der, men alligevel falder antallet af AMU-kursister voldsomt. Tal fra Undervisningsministeriet viser, at der var 337.000 færre AMU-kursister i 2011 end i 2010, og nedgangen fortsætter i 2012.
Regeringen gør alt for lidt, og nu kan det være nok, mener 3F, Danske Erhvervsskoler, Uddannelsesforbundet og AMU-forstanderne, mens Dansk Arbejdsgiverforening vil have undersøgt årsagerne til faldet nærmere.
Direktør i Danske Erhvervsskoler Lars Kunov kalder situationen paradoksal.
- Pengene til efteruddannelsen er afsat i dette års finanslov og venter bare på at blive brugt. Problemet er de aktivitetsdæmpende initiativer, der blev indført i Genopretningspakken fra 2010. De rammer alt for voldsomt og skal fjernes, siger han.
Bruger ikke pengene
De aktivitetsdæmpende initiativer er især beskæring af godtgørelsen til voksen- og efteruddannelse (VEU) fra 100 til 80 procent af dagpengene og fuld deltagerbetaling for visse grupper, som skræmmer kursisterne væk.
Danske Erhvervsskolers har beregnet, at hvis nedgangen fortsætter, vil der kun blive brugt 49 procent af de penge, der er afsat til VEU-godtgørelsen.
Forbundssekretær i 3F Per Christensen advarer også regeringen.
- Nedgangen er massiv. Her og nu går den dalende AMU-aktivitet i høj grad ud over ufaglærte og faglærtes mulighed for at få den efteruddannelse, de har brug for til at bevare jobbet eller få nyt job, siger han.
Formanden for AMU-forstanderne Lars Bo Breddam forudsagde nedgangen allerede i 2010.
AMU risikerer at lukke
- Jeg fik desværre ret. Nedgangen skyldes et politisk ønske fra den tidligere regering om at bremse aktiviteten på AMU, der havde rundet en million kursister. Men regeringen har endnu ikke rettet op på skævhederne, siger han.
Formand for Uddannelsesforbundet Hanne Pontoppidan kalder nedgangen for katastrofal.
- Vi er simpelthen nervøse for, at AMU-systemet ikke kan overleve, hvis ikke regeringen sætter en stopper for nedgangen nu. Det er især nedskæringen på godtgørelsen, der har været slem, siger hun.
Dansk Arbejdsgiverforening finder ikke nedgangen alarmerende - set over en årrække.
- Men virksomhederne er i en svær konkurrencesituation. Vi har bedt Børne- og undervisningsminister Christine Antorini undersøge, om der kan være andre årsager til tilbagegangen end lavkonjunkturer. For eksempel udbuddet af kurser, siger chefkonsulent Ann Poulsen.