3F: Afgørelse er en sejr mod social dumping

En ny principiel faglig voldgiftssag slår fast, at organiserede rengøringsvirksomheder skal betale deres underleverandører, som ikke har overenskomst, samme løn som egne ansatte. En stor sejr mod social dumping, lyder det fra 3F.

3F har vundet en voldgiftssag og fået medhold i, at store rengøringsselskaber som minimum skal betale samme timepris til underleverandører, som de skulle have betalt til deres egne ansatte. (Arkivfoto)3F har vundet en voldgiftssag og fået medhold i, at store rengøringsselskaber som minimum skal betale samme timepris til underleverandører, som de skulle have betalt til deres egne ansatte. (Arkivfoto)

Velrenommerede og organiserede rengøringsselskaber er forpligtet til som minimum at betale det samme til underleverandører uden overenskomst, som det ville koste dem selv at hyre en almindelig medarbejder.

Det er blevet slået fast ved en principiel kendelse i Voldgiftsretten.

- Afgørelsen er en afgørende sejr i kampen mod social dumping, siger Tina Møller Madsen, der er formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, som organiserer fagforeningens rengøringsmedarbejdere.

DI: Vidtrækkende kendelse

Dommen slår fast, at der skal betales samme løn, og at man ikke må forringe andre rengøringsselskabers konkurrenceevne ved brug af underleverandører uden overenskomst, forklarer Tina Møller Madsen.

Kendelsen betyder dog ikke, at der er kædeansvar. De organiserede rengøringsvirksomheder kan ikke stilles til ansvar for, hvilken løn deres uorganiserede underleverandører i sidste ende betaler deres ansatte.

I Dansk Industri tager personalejuridisk chef Niels Grøn Fabech kendelsen til efterretning.

- Men vi synes måske nok, at afgørelsen er meget vidtrækkende i forhold til det oprindelige aftalegrundlag. Det er ikke altid lige let at fastsætte prisen på serviceydelser, siger han.

3F på vej med sager

I Voldgiftsretten præsenterede 3F en konkret sag med en underleverandør, som ikke havde mulighed for at betale sine ansatte løn efter overenskomst, fordi han selv fik mindre i timen end overenskomsten fastsætter.

3F er nu ved at forberede et større antal konkrete sager med underleverandører, som har fået mindre end timelønnen efter overenskomsten.

- Afgørelsen betyder for os, at vores overenskomstdækkede virksomheder lige så godt selv kan ansætte folk i stedet for at bruge underleverandører uden overenskomst eller vikarbureauer, siger Tina Møller Madsen.

Protokollat i faglig voldgiftssag (8. december 2011)

Protokollat i faglig voldgiftssag (8. december 2011)