12 minutter er bare et gennemsnit
LO-formand Harald Børsting beroligede 3F-kongressen om fagbevægelsens accept af S-SF's plan om at skaffe mere arbejdskraft.
- Først skifter vi regeringen ud, dernæst sætter vi gang i væksten, og først derefter på den lange bane får vi brug for at skaffe mere arbejdskraft, lød det fra LO's formand, Harald Børsting. (Foto: Søren Zeuth) De 12 minutter er et gennemsnit, lød det beroligende fra LO-formand Harald Børsting, da han mandag formiddag talte til 3F-kongressen.
Han forklarede, at LO har sagt ja til S og SF til efter et regeringsskifte at deltage i forhandlinger om, hvordan der skaffes mere arbejdskraft og finde 15 milliarder kroner.
- Men I skal lige huske forudsætningerne, sagde Harald Børsting.
- Først skifter vi regeringen ud, dernæst sætter vi gang i væksten, og først derefter på den lange bane får vi brug for at skaffe mere arbejdskraft. Personligt er jeg ikke det mindste i tvivl om, at det største bidrag til mere arbejdskraft skal komme ved at få alle dem ind på arbejdsmarkedet, som i dag står udenfor, sagde han.
To forskellige veje
Harald Børsting slog fast, at "balance i tingene" er det helt afgørende.
- Uligheden skal ikke øges. Lønmodtagerne skal ikke arbejde ekstra for at finansiere skattelettelser for de rigeste, og så skal det ske under respekt for den danske aftalemodel, hvor organisationerne sætter rammerne for arbejdsmarkedet, sagde han beroligende.
Harald Børsting mente, at det med S-SF udspillet på den ene side, og regeringens såkaldte genopretningspakke på den anden, er blevet klart, at der er to veje.
- En rød blok, der ønsker, at Danmark kommer ud af krisen gennem arbejds- og investeringsvejen, og en blå blok, der ønsker spare- og fyrevejen. Vi vælger den vej, hvor vi arbejder os ud af krisen, og hvor regningen ikke tørres af på de svageste grupper.
Fagbevægelsen ene om at gøre noget
LO-formanden indrømmede overfor kongressen, at han er arrig. Arrig over, at det alene er LO-fagbevægelsen, der gør noget ved den sociale dumping.
- Alle siger, at den udenlandske arbejdskraft er velkommen, men på danske løn- og arbejdsvilkår. Vi siger det, arbejdsgiverne, regeringen og Folketinget siger det. Men aben, der skal t gøre noget ved det, er åbenbart placeret hos den lille million medlemmer af LO-fagbevægelsen. Det er ikke rimeligt, sagde LO-formanden.
Han opfordrede arbejdsgiverne til at få styr på deres underentreprenører og regeringen til at give myndighederne de nødvendige ressourcer.