Guide til en lille, stærk bærbar

Digitalt: Hvordan finder man en god til prisen, lille bærbar pc, der stadig har masser af hestekræfter? Få et overblik over, hvad der findes på markedet af gode, stærke bærbare.

Se hvilken lille, men stærke bærbare, du kan finde på markedet netop nu til 3.500 kroner. (Foto: Colourbox)Se hvilken lille, men stærke bærbare, du kan finde på markedet netop nu til 3.500 kroner. (Foto: Colourbox)

Der er kommet noget lidt bedre end Asus 1215N i løbet af det sidste halve år. Asus 1215B. Samme maskine, samme størrelse. Bare med lidt stærkere processor, lidt større harddisk og- overraskende – lidt svagere grafikprocessor. 1215B koster pt. det samme som 1215N, 3.500 kroner.

Som det kan ses af ovenstående link fås den også som HP. Det betyder en lidt bedre skærm og en lidt højere vægt. Men samme pris.

Min førstehåndserfaring med både små Asus'er og Hp'er får mig til at foretrække Asus, men her spiller smag og behag en del ind. Alle tre maskiner har cirka lige mange hestekræfter.

Flere hestekræfter

De tre 12″-maskiner er kun til nød spillemaskiner. Hvis man skal spille, må man slække lidt på kravene til størrelse og pris.

Asus U31 kommer snart i stærkere versioner (U31E og U31SD) med Sandy Bridge-processorer. Hvis prisen bliver rimelig, vil de sandsynligvis være ganske gode køb for den del af 13″-folket, der ikke kan få heste- og grafikkræfter nok.

Mindre bærbar, lavere pris

Mine hænder er for store til at betjene en 10″-bærbar gennem længere tid. Men bevæger man sig ned til de små bærbare, falder prisen drastisk.

En udmærket 10″, fx. Asus 1018P, koster således kun 2.000 kroner. De kan ikke spille spil og Atom-processoren er forholdsvis ringe til 3D-stads. Men skal man bare surfe og tage noter, er det overraskende velegnede maskiner. Til folk med mindre hænder og bedre øjne end gennemsnittet, altså.

De sjove valg

Asus Transformer kører Android på berøringsfølsom skærm. Det er en helt anden oplevelse end Windows og Ubuntu. Men den er i praksis ganske udmærket til let surf og notetagning. Anmelderne hos Trusted Reviews, Tech Radar, Android Central og Laptopmag er behørigt bjergtagne. Til 4.200 kroner er den ikke billig. Men et ret interessant alternativ til en gammeldags bærbar.

Man kan dog også få sin Android-bærbare billigere. Toshiba AC100 10D er en 10″-bærbar til kun 1.500 kroner. Den lave pris skyldes, at maskinen er ret elendig at betjene  og forholdsvis ustabil (ifølge bla. Slashgear, Netbooknews og Tech Radar). Den bette og billige Toshiba er kun for nørder – der så kan more sig med at opgradere styresystem til noget minimalt bedre, skille den ad, installere Ubuntu på den og meget mere.

Endelig er er også, om lidt, mulighed for at købe eller leje en de 12″ bærbare fra Google med ChromeOS. Der kommer måske en model med mere end en VGA-udgang.

Gode links

Rosende 1215b-anmeldelse fra en ekspert. Netbooklive og Netbooknews er begge gode kilder til solidt nyt om små bærbare.

Asus 1215B i tre farver. En meget lille og meget kraftfuld bærbar til en rimelig pris.

Indkøb af spillebærbar. Nogle af de mest interessante bærbare.

Microsoft-skat på Linux-computere. En ros af Linux. I praksis har det dog desværre vist sig forholdsvis besværligt/delvis umuligt at få Linux til at køre korrekt på Asus 1215N. Asus Ul30Vt havde nogle af de samme problemer. Asus 1215B ser mere Linux-venlig ud. Men man kan altså endnu ikke være sikker på at Linux på nogen elegant vis kan skifte mellem stor grafisk ydelse og lavt batteriforbrug.