Lønnen i byggeriet faldet markant
Bunden er nået, siger ekspert om lønnen i byggeriet, hvor reallønnen er faldet med 2,2 procent siden 2009.
Murere og andre byggearbejdere har mistet 2,2 procent af deres realløn de sidste to år.
(Arkivfoto.) Der er blevet færre penge til regninger, husleje og madindkøb for murere, tømrere og andre ansatte i byggebranchen. De har som de eneste af de større brancher mistet løn de seneste to år.
Lønnen i byggeriet er steget med 2 procent over de sidste to år, mens priserne er steget med 4,2 procent. Dermed er reallønnen faldet med 2,2 procent, afslører de seneste tal fra Dansk Arbejdsgiverforening.
I industrien er lønnen steget 4,6 procent, mens servicefagene har haft lønstigning på 5,0 procent i perioden. De to brancher har altså omtrent fulgt prisudviklingen.
- Lønnen i byggeriet er ikke fulgt med prisstigningerne. Det rammer de ansatte på pengepungen, siger lektor Jørgen Stamhus fra Aalborg Universitet.
Presset
Regering og arbejdsgivere har den seneste tid luftet ønsker om såkaldt "løntilbageholdenhed". Men de er altså blevet overhalet indenom af virkeligheden i byggeriet.
- I byggeriet er de klar over, at de skal være konkurrencedygtige. De er særlig hårdt presset, fordi det er nemmere for danske entreprenører at hente billig arbejdskraft fra Østeuropa, end det er i industrien, forklarer Jørgen Stamhus.
Han forventer ikke, at lønnen fortsætter ned.
- Bunden burde være nået nu, mener han.
3F: Det stopper her
Lønnen på de danske byggepladser bliver i høj grad forhandlet lokalt fra byggesag til byggesag. Og det gør, at overenskomsterne i byggeriet er gode til at tilpasse sig krisen, mener formanden for 3F's byggegruppe Peter Hougård Nielsen.
- Når nogen siger, at vi tjener for meget, så kan vi jo se, at vi følger konjunkturerne. Vi er et fag, der tilpasser os, og det mener vi er en fordel, siger han.
Til foråret skal arbejdsgivere og fagforeninger forhandle nye overenskomster for arbejdere i det private.
- Hvis vi bliver mødt med krav om, at vi skal gå ned i løn, så siger vi, at det har vi allerede gjort. Vi har allerede rettet ind efter krisen, forklarer Peter Hougård Nielsen.