Hold øje med vikarerne
Kommentar: Det er helt afgørende, at tillids- og sikkerhedsrepræsentanter på den enkelte virksomhed får større indflydelse på antallet og brugen af vikarer.
Flere virksomheder erstatter fastansatte med vikarer. (illustration. Bent Eskestad) Det forhold, at vi i 2004 fornyede og forbedrede overenskomsten for vikarer med Dansk Handel og Service, betyder langt fra, at problemerne med arbejdsgivernes brug eller snarere misbrug af vikarer er ophørt.
Overenskomsten skal absolut ikke ses som et udtryk for, at det er ønskværdigt, at der kommer flere vikarer, men den er et udtryk for ønsket om at sikre vikarer bedst muligt i forhold til generelle overenskomstmæssige rettigheder.
Helt afgørende er det nu, at tillids- og sikkerhedsrepræsentanter på den enkelte virksomhed får større indflydelse på antallet og brugen af vikarer. Det er uomtvisteligt, at det er sværere at forbedre løn og arbejdsvilkår, når virksomhederne gør brug af udefrakommende arbejdskraft. Et lokalt loft for vikarer på hver enkelt virksomhed er i den forbindelse en vigtig målsætning for det faglige arbejde.
Stigende brug af vikarer
Overenskomsterne for de fastansatte er ikke en hindring for afskedigelser, når en virksomhed må skrue ned for blusset. Derfor er det forkasteligt at se eksempler på brug af vikarer, samtidig med at der fyres fastansatte.
Brugen af vikarerne stiger stadig inden for alle brancher. Og der kommer flere og flere vikarbureauer. For virksomheden, som bruger vikarer, er gevinsten jo klar: En vikar er alene ansat af vikarbureauet og begynder hvert nyt job uden eventuel anciennitetsbetaling. Ved fravær kommer der blot en ny til for at overtage jobbet.
Mange eksempler på underbetaling
I udlandet ser vi en endnu mere skræmmende udvikling; se blot på Danish Crowns slagteri i Oldenburg, som drives af vikararbejdere fra Polen.
Antallet af vikarer på den enkelte arbejdsplads er langt fra det eneste problem. I afdelingen ser vi løbende eksempler på, at vikarer bliver underbetalt. Blandt andet fordi en stor del af dem er uorganiserede og derfor er lette at snyde. I 3F Transport, Logistik og Byg i Århus har vi haft en hel del succes med at organisere vikarerne og på den måde begrænset misbruget. De mere seriøse bureauer garanterer nu, at vikarerne er organiseret, når de kommer på vore arbejdspladser.
Overenskomsten skal ikke være en sovepude. Det bedste værn mod misbrug er, at sikre vikarerne deres rettigheder.
Det er imidlertid også vigtigt at fastslå, at en organiseret vikar skal behandles som en ligeværdig kollega.