EU-projekt skal bryde voldstabu
Vold mod kvinder må ikke være tabu på arbejdspladsen, siger 3F-næstformand Jane Korczak. 100 tillidsvalgte skal lære at tackle problemet.
EU-parlamentariker Britta Thomsen har hjulpet med at få projekt-pengene. Sammen med næstformand i 3F Jane Korczak og forfatteren Erling Jepsen deltager hun i to fyraftensmøder om projektet. (Foto: Scanpix) 3F, FIU-ligestilling og AOF Danmark har fået 2,8 millioner kroner fra EU til et stort projekt om vold mod kvinder.
Pengene kommer fra EU's Daphne-program. De skal gøre problemer med vold mere synlige på danske arbejdspladser.
- Det er ofte let at se, at et tykt lag makeup skal camouflere et blåt øje. Men det er svært at vide, hvad man skal gøre. Derfor er jeg glad for og stolt over, at 3F har været med til at skaffe de mange penge. Der var stor rift om dem, siger 3F-næstformand Jane Korczak.
Som en start skal 100 tillidsvalgte klædes på til at tackle vold. Det oplyser projektleder Lisbeth Rudbeck hos AOF Danmark. Ifølge Jane Korczak kan tillids- og sikkerhedsrepræsentanter være med til at få hul på tabuet vold.
- Engang talte man ikke om kollegers alkoholmisbrug. Nu laves der alkohol-politikker, og sådan skulle det på sigt også gerne blive med hensyn til volden. Og her tænker jeg både på kvinderne og dem, der slår, siger hun.
Debatteater og håndbog
Cirka 64.000 danske kvinder har vold tæt inde på livet. De får depressioner, er bange, har ondt i maven og hovedet og er meget væk fra arbejde. Det er også svært for dem at indgå i arbejdspladsdemokratiet og bidrage til et godt psykisk arbejdsmiljø.
Projektet tilbyder i 2010 en teaterforestilling, der kan skabe debat. De første 17 forestillinger kan bookes gratis af virksomheder og fagforeninger til fyraftensmøder. Senere skal der laves en håndbog med erfaringerne.
Danmark vil i projektet kunne sammenligne sig med Spanien og Litauen. De to lande er valgt dels for at få både Nord-, Øst- og Sydeuropa med. Dels er Spanien fremme i skoene med både ligestilling og håndtering af vold.