Brug jobafslaget konstruktivt

Det kan være svært at holde hovedet højt efter jobafslag nummer 70. Men faktisk kan du selv gøre en del for at komme videre og bruge det til noget konstruktivt.

Det kan være hårdt at få endnu et afslag på en jobansøgning. Karriererådgiver Trine Dau Larsen anbefaler, at man ringer virksomheden op for at få en begrundelse for afslaget. (Foto: Colourbox)Det kan være hårdt at få endnu et afslag på en jobansøgning. Karriererådgiver Trine Dau Larsen anbefaler, at man ringer virksomheden op for at få en begrundelse for afslaget. (Foto: Colourbox)

Hvorfor egentlig søge job, når jeg alligevel ikke får det? Sådan en tanke kan let strejfe efter det tiende jobafslag.

Men faktisk er det alfa og omega, at man vender sin mentale tilstand til at være mere konstruktiv i sin tilgang til jobafslaget i stedet for at tage afslaget personligt, siger Trine Dau Larsen, der er karriererådgiver hos Jobindex og ejer af coachingvirksomheden Mindstairs.

- Man bliver altid ked af at blive fravalgt, lige meget om det er som kæreste etc. Tilstanden af tristhed, modløshed og så videre vil altid være der, og det er helt o.k. Men man kan lære at komme hurtigere ud af den og komme videre, forklarer Trine Dau Larsen.

Tag ja-hatten på

Ved at skabe et nyt fokus kan man nemlig hurtigere komme sig over sit jobafslag. Trine Dau Larsen forklarer, at hun arbejder med tre områder:


  1. Kropsholdningen er en vigtig faktor i at skabe et nyt fokus. Se på, hvordan du har det med din krop, ret ryggen, sænk skuldrene og kig opad, så kommer du i en anden tilstand.

  2. Dine tanker omkring dig selv skal være positive. Lad være med at dunke dig selv i hovedet, men tænk rationelt på, hvordan markedet ser ud lige nu, og at virksomheden ikke kun kigger på personen til samtalen, men også på det faglige.

  3. Din sandhed er ikke altid den rigtige sandhed. Drop tanken om, at der aldrig er noget job til dig i fremtiden, for det aner du ikke noget om. Tag ja-hatten på, fordi positive tanker giver lysten til at handle.


Meld endelig tilbage

Har du fået et jobafslag enten på en ansøgning eller en samtale, så anbefaler Trine Dau Larsen, at du ringer og spørger til, hvorfor du blev valgt fra.

- Man skal gøre det for sin egen selvrespekts skyld, fordi man har lagt meget energi i en samtale eller ansøgning. Det kan jo være, at virksomhedens begrundelse giver god mening, siger Trine Dau Larsen.

- Eller det kan være, at du var i top 5, og så var du lige pludselig ikke så langt fra målet.