Landbrugsmaskiner skyld i mange trafikulykker
Der sker mange færdselsuheld på de danske landeveje, hvor store og ofte ulovlige landbrugsmaskiner er involveret, fastslår Rigspolitiets færdselsafdeling.
- Maskinerne bliver større og større. Maskinførere bliver ofte sendt ud at køre med maskiner, der ikke overholder Færdselsloven. Det er et stort problem, siger Jørgen Horsbøll Rasmussen, formand for Jordbrugets Landsbrancheklub i 3F. Traktorer med sylespidse halmspyd eller skarpslebne plove er årsag til en del ulykker på de danske landeveje. Det fastslår Rigspolitiets færdselsafdeling:
- Der er et forholdsvist stort antal dødsulykker og uheld med alvorligt tilskadekomne, hvor store landbrugsmaskiner er involveret, siger Jens Richtendorff, politiassistent hos Nationalt Færdselscenter under Rigspolitiet, til Nyhedsbrevet 3F.
Mange ulykker ved venstresving
Budskabet kom frem i forbindelse med denne uges store landbrugsmesse i Herning, Agromek, hvor Den Grønne Landsbrancheklub i 3F havde arrangeret et debatmøde om store landbrugsmaskiner og sikkerhed i trafikken.
Ifølge en uofficiel ulykkesstatistik fra Rigspolitiets færdselsafdeling skete der fra 2001 til 2006 knap 400 færdselsuheld, hvor en traktor eller en anden landbrugsmaskine var involveret. Næsten 40 procent af ulykkerne skete i forbindelse med, at det store køretøj skulle svinge til venstre på tværs af landevejen.
- Vi var for nylig på kontrol i det midt- og vestjyske, og vi konstaterede en meget høj procent af overtrædelser. Der var få virkelige grove overtrædelser af færdselsreglerne, men mange i mellemklassen, siger Jens Richtendorff.
Kontrolaktionen viste, at der især var problemer med overlæssede vogne og manglende eller for dårlig afmærkning af livsfarlige redskaber på de store landbrugskøretøjer. Der kører dog også landbrugsmaskiner på vejene, som er ulovlige i Danmark på grund af deres konstruktion, oplyser Rigspolitiets færdselsafdeling.
Klip i kørekortet
Landbrugsmaskinerne skal følge regler i Færdselsloven, når de kører på vejene i Danmark. Derimod gælder loven ikke, når de store maskiner kører i marken.
- Maskinerne bliver større og større. Maskinførere bliver ofte sendt ud at køre med maskiner, der ikke overholder Færdselsloven. Det er et stort problem, siger Jørgen Horsbøll Rasmussen, formand for Jordbrugets Landsbrancheklub i 3F, til Nyhedsbrevet 3F.
Ud over bøder på typisk 500 kroner risikerer maskinførerne klip i kørekortet, hvis de for eksempel kører med overlæs på jobbet.
- Det er svært for maskinførerne at sige fra, når det er en del af jobbet. Der burde være store bøder til arbejdsgivere, som sætter ansatte til at køre i ulovlige køretøjer, siger Jørgen Horsbøll Rasmussen.
Formanden, der selv er maskinfører gennem mange år, vurderer, at syv ud af ti gyllevogne i Danmark kører med overlæs.
- Der er mange maskinførere, som slet ikke kender reglerne. Det skyldes, at maskinhandlere og maskinstationer oplyser alt for lidt om dem. Mere enkle regler kunne også fremme sikkerheden, siger Jørgen Horsbøll Rasmussen.
Brancheorganisation: Loven burde laves om
Hos brancheforeningen Danske Maskinstationer erkender man, at der sker ulovligheder på de danske landeveje:
- Jeg er enig i, at der bliver kørt med ulovlige maskiner, men jeg mener ikke, at det er uforsvarligt. Loven burde laves om, så større maskinerne blev lovlige, selvfølgelig inden for rimelighedens grænser, siger Jørgen Jørgensen, næstformand i Danske Maskinstationer, til Nyhedsbrevet 3F.
Burde Danske Maskinstationer ikke skride ind over for de maskinstationer, som I ved, bryder loven?
- Vi orienterer nu om reglerne, og så må det være op til hver enkelt arbejdsgiver at følge dem, siger Jørgen Jørgensen, som også er bestyrelsesmedlem i arbejdsgiverforeningen GLS-A.