Ulighed i sundhed skal stoppes
Leder:
"Ingen tvivl om, at arbejdspladsen kan være medvirkende til at hindre uligheden i sundhed i at stige."
(Foto: Colourbox) I debatten om det danske velfærdssamfund er det umuligt at komme uden om den store udfordring, der handler om uligheden i sundhed. Tallene taler desværre deres helt eget tydelige sprog. I løbet af de sidste 25 år er uligheden næsten fordoblet, hvorfor den rigeste del af danske mænd i dag lever 10 år længere i gennemsnit end den fattigste fjerdedel.
Sideløbende ved vi, hvordan mange medlemmer af 3F er overrepræsenteret i forhold til slid i bevægeapparatet med videre. Det er på ingen måde acceptabelt, at de mennesker i Danmark, der igennem et helt arbejdsliv har det hårdeste slid, skal betale en så stor pris.
Af den årsag er det også et emne, der igennem de seneste år har haft stor bevågenhed i 3F. Som fagforening har 3F altid kæmpet for at minimere antallet af nedslidende job. Men samtidig er det også nødvendigt at se på kombinationen mellem arbejdsmiljø og sundhed, hvis vi for alvor skal skabe resultater.
Derfor er det også meget positivt, at regeringen i sit seneste sundhedsudspil netop tager fat og fokuserer på den samfundsudfordring, ulighed i sundhed er. I Danmark bryster vi os af at have et sundhedssystem, der har fri og lige adgang for høj som lav.
Men det er desværre ikke altid den virkelighed, almindelige mennesker oplever i Danmark. Mødet med sundheds- og forebyggelsessystemet har ikke altid været helt lige. Det er på den baggrund positivt, at regeringen allerede har afskaffet skattefriheden for de private sundhedsforsikringer, der betød, at folk med forsikringer kom foran i køen. På samme måde er det positivt, at brugerbetalingen er blevet fjernet i dele af sundhedsvæsnet med videre.
Men skal vi videre endnu, kræver det et langt, sejt træk, hvor der skal bruges nye værktøjer - ikke mindst i arbejdslivet og på sundhedsområdet.
Et af de værktøjer har 3F været med til at give igennem projekt "Ulighed i Sundhed". Den første af to rapporter er netop offentliggjort. Det er det hidtil største arbejde af sin slags, der netop fokuserer på, hvor de største problemer med sundheden findes på det danske arbejdsmarked og samtidig anviser fælles fremadrettede løsninger.
Mere end 53 arbejdspladser og 8.500 medarbejdere deltog i projektet. Resultaterne er mange og skal studeres yderligere. Men der er ingen tvivl om, at arbejdspladsen kan være medvirkende til at hindre uligheden i sundhed i at stige. Igennem det fællesskab arbejdspladsen udgør, er det muligt at finde løsninger, der forbedrer den enkelte medarbejders sundhed og arbejdsmiljø.
Den kombination bør regeringen tænke yderligere ind i sin kamp for at stoppe ulighed i sundhed.