Globaliseringsråd uden ufaglærte

Lønmodtagerne er svagt repræsenteret og ufaglærte slet ikke med i Foghs råd, der skal gøre Danmark til en førende vækstnation og forhindre, at de svageste bliver udstødt.

Dansk Eternit flyttede med 167 millioner skattekroner i ryggen hele sin produktion fra Aalborg til Tjekkiet og sendte flere hundrede nordjyder ud i ledighed. Fremover skal det nye globaliseringsråd komme med bud på, hvordan Danmark kan skabe vækst og undgå udstødning af de svageste. (Foto: Scanpix)Dansk Eternit flyttede med 167 millioner skattekroner i ryggen hele sin produktion fra Aalborg til Tjekkiet og sendte flere hundrede nordjyder ud i ledighed. Fremover skal det nye globaliseringsråd komme med bud på, hvordan Danmark kan skabe vækst og undgå udstødning af de svageste. (Foto: Scanpix)

Efter finsk forbillede har statsministeren nedsat et Globaliseringsråd med sig selv som formand.

Formålet med det højt profilerede og tungt besatte råd er at lægge en strategi for, hvordan Danmark kan klare sig i konkurrencen fra især østlandene i fremtiden.

Samtidig skal Globaliseringsrådet være med til at føre strategien ud i livet.

Rådet består af 26 personer - heraf fire repræsentanter for lønmodtagere, fem fra arbejdsgiverne og seks virksomhedsledere.

- Rådet skal kunne træffe beslutninger, der dækker bredt, så det er vigtigt, at alle grupper er med, sagde Anders Fogh Rasmussen (V) om sammensætningen, da han præsenterede rådet.

Mangel på afbalanceret dialog

Men Irene Odgaard, der er konsulent i 3F's Industrigruppe, mener netop ikke, at rådet er bredt sammensat.

- Hvis man søger løsninger, skal der en mere balanceret dialog til. Den opstår ikke, når der er så få lønmodtagerrepræsentanter med. Det er arbejdstagerne, som mærker de negative konsekvenser af globaliseringen, men det er også arbejdstagerne, som skal være med, når der skal laves tilpasninger nationalt og internationalt, siger Irene Odgaard.

Statsministeren pointerede under præsentationen af rådet, at et vigtigt mål er, at Danmark fortsat hænger sammen.

- Det er vigtigt, at alle i Danmark er med, så vi ikke bliver opdelt i en elite og i en gruppe, som sagtner agterud, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Det er Irene Odgaard helt enig i.

- Men så kan man undre sig over, at 3F ikke er med. I EU, Dansk Industri og fagbevægelsen har man længe været opmærksom på, at efterspørgslen går i retning af højere kvalificeret arbejdskraft. Så det er først og fremmest vores medlemmer, som står med problemerne, hvis man ikke kan skabe nye job til dem, siger Irene Odgaard.

LO-formand enig i skæv sammensætning

Hun frygter, at et skævt sammensat Globaliseringsråd vil betyde, at diskussionerne om løsninger på globaliseringens sociale skævheder ikke når bredt ud i befolkningen.

- Rådet lader i højere grad individer komme med gode ideer, end det sikrer en diskussion med de organisationer, der gennemtrænger befolkningen, siger Irene Odgaard.

Hans Jensen, formand for LO og medlem af Globaliseringsrådet er enig i, at rådet er skævt sammensat.

- Det afspejler jo, at det er nedsat af en borgerlig regering, og derfor er der ikke balance mellem interesserne, siger Hans Jensen.

LO-formanden er dog overbevist om, at lønmodtagernes interesser vil trænge igennem det massive flertal af arbejdsgiverinteresser i rådet.

- Jeg er sikker på, at vi i LO-forbundene kan samle så mange ressourcer sammen, at vi slår igennem. Vi skal prioritere opgaven allerhøjest det næste år. Det er en vital interesse for os alle i fagbevægelsen, at det lykkedes, siger Hans Jensen.

Møder af 24 timers varighed

Både SF og Enhedslisten er utilfredse med Globaliseringsrådet. Det inddrager offentligheden for lidt i debatten om globalisering og er skævt sammensat, mener de to partier.

Globaliseringsrådet skal i løbet af det næste år afholde en række møder af 24 timers varighed, hvor en række forskellige temaer skal drøftes. Møderne skal ikke munde ud i en enig anbefaling til regeringen, men inspirere regeringen blandt andet på uddannelses- og forskningsområdet.