3F: Arbejdsgivere skal oplyse ansatte om svinebakterie
Landmænd skal ikke holde viden om en smittet svinebesætning hemmelig, mener 3F.
23-årige Louise Jensen har fået erstatning, fordi hun blev smittet med en farlig svinebakterie, da hun var landbrugselev. (Michael Bo Rasmussen) Flere og flere mennesker bliver i disse år smittet med den resistente bakterie MRSA 398. Især personer, som arbejder med grise, er udsatte. Derfor kræver 3F, at arbejdsgivere lever op til deres ansvar og pligt ved at informere medarbejdere, hvis bakterien er konstateret i svinestalden.
Den Grønne Gruppe i 3F mener, at det stigende problem med svinebakterien skal tages meget alvorligt. Samtidig understreger 3F, at arbejdsgivere ifølge arbejdsmiljøloven har pligt til at informere om den arbejdsmiljømæssige risiko, der er ved at arbejde med en smittet besætning:
- Vores medlemmer skal ikke risikere at blive syge af at gå på arbejde, fordi deres arbejdsgivere skjuler en viden om, at deres svinebesætning er smittet med MRSA. Vi forlanger, at arbejdsgivere oplyser medarbejderne, hvis besætningen er smittet. Og at arbejdsgiverne forklarer ansatte, hvordan de undgår at blive smittet, siger forhandlingssekretær Morten Fischer-Nielsen.
- Vi vil opfordre politikerne til at lytte til eksperterne og hurtigt få lavet en handlingsplan til bekæmpelse af svinebakterien, siger han.
3F'er fik erstatning
MRSA kan give infektioner, bylder og blodforgiftning. Bakterien er resistent over for de typer af medicin, vi bruger mest.
23-årige Louise Jensen blev som landbrugselev smittet med MRSA. Hendes daværende arbejdsgiver fortalte ikke, at hans svinebesætning var smittet med bakterien. Hun blev klar over, at hun var ramt af MRSA, fordi bakterien var blevet påvist hos en kollega.
For et år siden fik Louise Jensen erstatning for tabt arbejdsfortjeneste samt svie og smerte, efter hendes fagforening, 3F Aalborg, indgik forlig med landmanden.
Svineformand: Vi har informeret rigtigt godt
Bag Facaden på DR1 satte mandag fokus på problemerne med MRSA. Ifølge tv-programmet har bakterien i løbet af blot syv år spredt sig til hver sjette danske svinefarm. I 2009 blev 43 danskere konstateret smittet med bakterien. Det tal ventes at runde 200 i 2012.
Programmet afslørede, at flere landbrugsarbejdere fra Danmark eller udlandet var smittet med MRSA uden at vide det.