Mistanke om misbrug af praktiktilskud

Stor stigning i antallet af arbejdsgivere, der får praktikpladspræmie på 50.000 kroner, selvom de kun har oprettet korte praktikpladser på ned til syv måneder. Især i landbruget.

Især inden for landbruget er der mange korte praktikaftaler, hvor blot syv måneders aftale kan udløse en præmie på 50.000 kroner.Især inden for landbruget er der mange korte praktikaftaler, hvor blot syv måneders aftale kan udløse en præmie på 50.000 kroner.

Siden regeringen indførte præmie til arbejdsgiverne på 50.000 kroner i 2010 for at skaffe flere praktikpladser, er antallet af korte praktikpladser ned til syv måneder steget kraftigt. Trods den beskedne længde får arbejdsgiveren alligevel fuld praktikpladspræmie. 3F har mistanke om, at nogle arbejdsgivere misbruger systemet.

Inden for hele det grønne område er antallet af korte aftaler for eksempel steget med over 20 procent fra august 2008 til august 2009. Især i landbruget er der sket en stigning, så 941 ud af 2.355 praktikpladser er korte, svarende til 40 procent, viser 3F's statistik.

Nyt forslag fra regeringen

- Det springer i øjnene med så stor en stigning på de korte uddannelser. Arbejdsgivere med lav moral, har jo kunnet score præmien hver syvende måned. Det får vi ikke flere praktikpladser af, siger forbundssekretær i 3F Per Christensen.

Regeringen har i dag fremlagt et lovforslag om at hæve praktikpladspræmien. Så virksomheder i stedet for de 50.000 kroner for en aftale på minimum syv måneder i 2011 vil få 70.000 kroner for en uddannelsesaftale på minimum 24 måneder.

- Det er absolut bedre end den gældende ordning, og bedre end regeringens tidligere forslag. Men der er desværre stadig muligheder for misbrug. Formålet er jo, at få de unge ud af praktikpladskøen og give dem mulighed for at fuldføre en hel uddannelse - ikke at forgylde kreative arbejdsgivere, siger Per Christensen.

Kritik fra dansk Byggeri

Dansk Byggeri er også ude med kritik og er bekymrede for, at korte aftaler kan lede til misbrug.

Hver femte praktikpladsaftale ud af de 2.318 aftaler, der blev indgået i byggeriet i årets første otte måneder, var en kort aftale, oplyser Dansk Byggeri.

- Det vil sige, at lærlingen typisk kun har kontrakt i 7-10 måneder. Det er alt for kort tid og giver også risiko for, at lærlingene efter endt aftale igen ender i praktikpladskøen. Hvis det ender med, at praktikaftaler skal være på to år, før der gives fuldt tilskud, er vi tilfredse, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.