Ringe sikkerhed på byggepladser

Arbejdstilsynet besøgte i går en række byggepladser og mere end hver tiende af pladserne, havde så alvorlige brister i sikkerheden, at de nu risikerer politianmeldelse.
Den landsdækkende aktion afslørede, at sikkerheden på landets byggepladser halter alvorligt.
Tilsynet besøgte 227 byggepladser, og i 90 tilfælde var der så grelle sikkerhedsbrister, at der blev udstedt strakspåbud eller forbud. I 25 af sagerne var problemerne så alvorlige, at Arbejdstilsynet overvejer at bede politiet om gå ind i sagen for at vurdere, om der skal rejses retslig tiltale. Desuden måtte Arbejdstilsynet reagere i 62 andre tilfælde.
Sagerne drejer sig blandt andet om arbejde i stor højde uden rækværk, arbejde på tage med uafdækkede huller og manglende sikring mod nedstyrtning.
Lars Vedsmand der er miljøkonsulent i BAT-kartellet (kartellet for bygge- anlægs- og træ-fagene), finder resultatet beskæmmende. Han mener ellers, at branchen i et stykke tid har været i gang med en større selvransagelse.
- Det er derfor, det er så vigtigt, at vi får sat gang i den her handleplan, der ligger. Men der skal mere speed på den, og alle skal bidrage til, at der kommer nogle nye forebyggende initiativer til ulykkerne, siger han til radiomagasinet NyhedsXpressen.
Det, der skal til for at skabe positive ændringer, er en blanding af pisk og gulerod, mener Lars Vedsmand.
- Der skal både pisk og gulerod til, så der både er et økonomisk incitament for virksomhederne til at gøre noget ved ulykkerne. Og modsat må man have nogle flere aktiviteter, ligesom dem Arbejdstilsynet lavede i går, siger han.
I 2005 blev der registreret 296 alvorlige arbejdsulykker og 20 dødsfald som følge af arbejdsulykker på byggepladser.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har bedt Arbejdstilsynet om at samarbejde med byggebranchens parter for at få sat en stopper for de mange ulykker. Det har foreløbig resulteret i en handlingsplan, der skal hjælpe på arbejdsmiljøet.

Af Henriette Kirkegaard (NET-Redaktionen, Lynx Media)