3F advarer: Den danske model er truet

OK 2012: Fornyelsen af overenskomsterne skal være med til at genoprette den danske model, som VK-regeringen har gjort sit til at ødelægge. Sådan lyder budskabet fra Jan Villadsen, formand for 3F's Transportgruppe.

Transportformand Jan Villadsen bakker fuldt op om kravene "fællesskab" og "tryghed" til de kommende overenskomster. (Foto: Heidi Lundsgaard)Transportformand Jan Villadsen bakker fuldt op om kravene "fællesskab" og "tryghed" til de kommende overenskomster. (Foto: Heidi Lundsgaard)

Den danske model står på tre ben: Arbejdsgivere, fagbevægelse og politikere. Men det tredje ben har svigtet under VKO-regimet. Og det skal der rettes op på.

Sådan lød budskabet fra Jan Villadsen ved 3F's repræsentantskabsmøde i Odense i går. Han er formand for Transportgruppen og dermed for 60.000 chauffører, falckreddere og sømænd organiseret i 3F.

- Jeg hører fra vores medlemmer, at den borgerlige regering har skabt en enorm utryghed. Den tryghed skal vi genskabe i de kommende overenskomster, sagde Jan Villadsen til de 300 forsamlede tillidsfolk.

Lang ønskeliste

Konkret vil han gøre det ved at kæmpe for ret til uddannelse for 3F'ere, der bliver fyret. Han vil sikre, at tillidsfolk får tid til deres arbejde. Vikarer skal have samme vilkår som fastansatte. Jan Villadsen vil udbygge fratrædelsesgodtgørelserne. Man skal have ret og pligt til at blive faglært. Og så skal man sikre fuld løn ved sygdom og barsel.

- Ønskelisten er lang. Men der er også meget at rette op på efter 10 år med VK, siger Jan Villadsen.

Tage ansvar

Forhandlingerne om overenskomsten for transportområdet kommer traditionen tro kort efter industrien er nået i mål - efter planen midt i februar. De er så med til at sætte rammen for de andre områder, hvor lønnen aftales centralt. Det drejer sig om cirka 180.000 lønmodtagere på normallønsområdet.

- Vi er klar til at tage ansvar for hele normallønsområdet, siger Jan Villadsen.

Udmeldingen fra Jan Villadsen kom efter, at 3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen havde langet hårdt ud efter arbejdsgivernes krav om, at lønmodtagerne skal holde igen på lønnen, mens direktørerne får høje lønstigninger.