Jobpatruljen vil opdrage arbejdsgiverne
LO's jobpatrulje tjekker hver sommer arbejdsforholdene for unge fritidsjobbere rundt om i landet. Onsdag var Fagbladet 3F med på patrulje i Odsherred.
Søren Hagelund viser jobpatruljen en kasse med juice, der vejer over de tilladte 12 kilo, mens fritidsjobber Patrick Weische på 15 kigger på. (Foto: Uffe Weng) - Det er svært at tage alle reglerne seriøst, siger købmand Søren Hagelund.
Han er en af dem, der onsdag eftermiddag fik besøg af LO's jobpatrulje. Jobpatruljen kører hver sommer rundt i det danske land og informerer unge fritidsjobbere og arbejdsgivere om reglerne på området.
Denne onsdag er turen blandt andet kommet til Søren Hagelunds købmandsbutik i Vig, hvor der er to unge under 18 år ansat.
Søren Hagelund synes det er fint, at jobpatruljen kommer på besøg, og han mener også, at forholdene for de unge skal være i orden. Han har dog et problem med den regel, der siger, at unge ikke må løfte mere end 12 kilo.
- Så kan de jo hverken løfte en kasse med juice eller bananer, siger han.
Opdragelse af arbejdsgiverne
Sidste år oplevede jobpatruljen problemer på mere end hver tredje arbejdsplads.
- Der er hovedsagligt problemer med tunge løft, manglende kontrakter og ulovlig udskænkning af alkohol, siger Lars B. Knudsen. Han er jobpatruljekoordinator i Roskilde, Køge, Kalundborg og Holbæk-Odsherred.
Han forklarer, at mange arbejdsgivere ikke altid er klar over, at de bryder loven og derfor er lydhøre, når jobpatruljens aktivister sætter dem ind i reglerne.
- Det er en form for opdragelse af arbejdsgiverne, siger han. Han lægger dog vægt på, at der også findes arbejdsgivere, der bevidst udnytter de unge og ikke ændrer praksis efter jobpatruljens besøg.
Ingen sanktioner
Hos købmanden i Vig er de to unge fritidsjobbere glade for deres arbejde. De er også positive over jobpatruljens besøg.
Lars B. Knudsen er glad for, at patruljen fik en dialog med de unge og med ejeren.
- Jeg er dog lidt ked af, at han bryder reglerne om tunge løft bevidst, siger han.
Jobpatruljen har ikke bemyndigelse til at sanktionere arbejdsgiverne, men de sender indberetninger til LO Danmark, og herfra ryger der besked ud til den lokale fagforenings afdelinger, der så kan vælge, om der skal tages affære.
Lars B. Knudsen satser på, at jobpatruljen lægger vejen forbi købmanden i Vig igen til næste år.
- Så kan det jo være, at vi kan få ham overbevidst, siger han.