Eksperter kritiserer jobcenterbeslutning
Finansministeren kalder det imidlertid naturligt at gøre jobcentrene enstrengede nu, hvor der stort set ingen arbejdsløse er.
Regeringens beslutning om at lade jobcentrene overgå til kommunale hænder møder kritik fra flere eksperter. De finder det ifølge Ugebrevet A4 problematisk, at regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance uden varsel har kortsluttet en politisk proces, der først skulle have været afgjort i 2010, hvor erfaringer fra de ti pilotjobcentre med kommunal ledelse skulle evalueres.
"Det er snuptagspolitik, når man bare en-to-vupti laver store ændringer uden at inddrage nogen som helst. Det giver ikke garanti for, at det er den bedste løsning, der er valgt. Det, synes jeg, er beklageligt," siger professor i offentlig forvaltning Jacob Torfing fra Roskilde Universitetscenter.
Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser, at regeringen har kortsluttet en proces, der først skulle have været afgjort i 2010.
"I sin tid lavede vi de 10 pilotprojekter, fordi vi syntes, der var et perspektiv i at have et enstrenget beskæftigelsessystem. Men i et forsøg på at holde Socialdemokraterne inde i kommunalreformen lod vi det bero på nogle forsøg. Da Socialdemokraterne så alligevel gik ud af forhandlingerne, overvejede vi et øjeblik, om vi skulle rykke det hele ud i kommunerne. Men vi besluttede os for at blive stående ved de indrømmelser, som vi havde givet Socialdemokraterne, da de gik. Nu synes vi så, at der er kommet en situation, hvor det er naturligt at gøre status på kommunalreformen," siger finansministeren.
Han indrømmer ifølge ugebrevet halvt om halvt, at de omfattende forandringer på jobcentrene også er en reaktion på den modstand, som er skyld i, at regeringens dagpengereform led skibbrud for tre uger siden.
"Vi lægger opgaven helt ud til kommunerne nu, fordi beskæftigelsessituationen er, som den er. Vi har stort set ingen arbejdsløse, og det er et ressourcespild at opretholde to konkurrerende systemer. Og da det i øvrigt ikke lykkedes med arbejdsmarkedspolitikken i al almindelighed, er det endnu vigtigere, at vi har nogle jobcentre, der fungerer. Og der tror vi - eller føler os overbevist om - at der er et rationale i at have et enstrenget system," siger Lars Løkke Rasmussen.
Samtidig med at kommunerne overtager ansvaret for jobcentrene, skal de også finansiere udgifterne til dagpenge, som hidtil er kommet fra staten. For at give kommunerne et økonomisk incitament til at få de ledige i arbejde, vil den økonomiske refusion fra staten til kommunerne blive tilrettelagt sådan, at kommunerne bliver straffet for at have ledige og belønnet for at få dem i arbejde.
Professor Asbjørn Sonne Nørgaard fra Center For Velfærdsstatsforskning ved Syddansk Universitet mener, at den konstruktion kan give store problemer for kommuner, der pludselig oplever stor ledighed, fordi ledigheden enten generelt stiger, eller fordi store lokale arbejdspladser lukker.
"Det bliver meget, meget vanskeligt at finde den rigtige løsning. Kommunerne skal jo have et økonomisk incitament for at få de ledige i arbejde. Men hvis de spænder et alt for finmasket sikkerhedsnet ud under kommunerne, forsvinder incitamentet jo. Omvendt risikerer vi meget store konsekvenser i de uheldige kommuner, hvis sikkerhedsnettet ikke er fint nok. Som jeg ser det, skal der udtænkes et columbusæg," siger Asbjørn Sonne Nørgaard.
Han frygter derfor, at resultatet vil blive en endeløs strøm af lappeløsninger for at undgå, at kommunekasserne bliver for hårdt ramt.
Læs hele artiklen på adressen http://www.ugebreveta4.dk/2008/200839/Baggrundoganalyse/Eksperter_kritis...