Tillid koster polakker millioner

Snyd og bedrag for over fem millioner kroner er, hvad 30 polske arbejdere sidder tilbage med efter hårdt arbejde for De Glade Håndværkere. Nu sætter de deres lid til hjælp fra fagforeningen.

  •  
  • Tomasz Teda, 31-år. 
  • Zdzizlau Swiacki, 48-år. 
  • Anna Sylwia, 37 år. 
  • Kamil Swiacki, 26 år. 
  • Andius Paullauskas, 29 år. 
  • Barbara Olszowka. 
  •  
  •  
  •  
  •  

I små lommebøger har de holdt omhyggeligt regnskab med de mange arbejdstimer. Hver arbejdsdag er begyndt tidligt, og de fleste er sluttet sent. Små noter kan i de fleste tilfælde fortælle om arbejdspladsens beliggenhed.

Lommebøger, lønsedler, ansættelseskontrakter, skattekort, arbejdstilladelser og andre papirer på både polsk og dansk og med og uden underskrifter fylder godt på bordet i det trange køkken i villaen i Lyngby.

Her har knap 30 polske bygningsarbejdere boet, når de har været flest. Alene i køkkenet er der fem feltsenge, som giver siddepladser til et møde med fagforeningen.

Der er meget at holde styr på, og hvert dokument kan være vigtigt, hvis fagforeningen skal hjælpe de polske arbejdere med at få de mange penge, som de har til gode hos deres arbejdsgiver, firmaet De Glade Håndværkere.

Mere end fem millioner kroner er polakkerne blev snydt for, har 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i første omgang regnet ud.

Men det kan i høj grad blive op ad bakke at få alle de mange penge hjem til polakkerne. De Glade Håndværkere har nemlig opgivet at rejse pengene og har indgivet konkursbegæring. Pengene skal derfor hentes i boet eller gennem Lønmodtagernes Garantifond.

Tog på juleferie uden penge

De polske arbejdere kontaktede nemlig først fagforeningen, da deres løn var udeblevet i fem uger.

- Dag efter dag fik vi at vide, at lønnen kom dagen efter, så snart han havde fået penge fra nogle kunder. Vi var afventende, fordi vi troede, det var en ærlig mand, men efterhånden bredte tvivlen sig, og vi var mange, der var bekymrede, da vi tog hjem på juleferie, fortæller Krzysztof Kwidzinski.

Han er 43 år, far til tre, snedker og forlod et job i sin fars polske byggefirma og begyndte for De Glade Håndværkere 8. november 2006.

- Det var jo meningen, at jeg skulle tjene mere, end jeg kunne i Polen. Indtil videre har det ikke været tilfældet. Familien har ikke fået flere penge

Fik løn i kuverter

Mange af de polske håndværkere fra villaen i Lyngby mødte fagforeningerne første gang en søndag først på efteråret i forbindelse med en gudstjeneste i den katolske kirke på Amager. Her talte de med Byggefagenes polsktalende medarbejder og fik hans visitkort.

- Men det gik udmærket. Vi var tilfredse med arbejdet, vi fik de penge, vi var lovet, og troede, alt var, som det skulle være. Vi troede rent ud sagt ikke, vi havde brug for fagforeningen. Alt var i den skønneste orden - troede vi, siger Andrzej Wlodarczyk.

Han er 47 år, uddannet murer, gift og har to børn. Han har arbejdet for De Glade Håndværkere siden juli 2006. Han har dog hverken ansættelseskontrakt eller lønsedler. Han har fået sin løn kontant i kuverter uden nogen form for dokumentation.

- Jeg troede, jeg fik det, jeg skulle have, og har ikke tænkt nærmere på det med papirer, siger han.

Hans eneste bevis på sin tilknytning til firmaet er, at han som alle andre har skrevet under på en dansksproget erklæring om at betale 2.300 kroner hver måned i husleje for en feltseng i køkkenet i villaen på Borgevej i Lyngby.

Mellemmand stjal 80.000

Ifølge en hjemmeside, der er lukket siden konkursbegæringen, havde De Glade Håndværkere mange dygtige udenlandske medarbejdere og et godt samarbejde med fagbevægelsen. Det hentyder måske til, at firmaet i april i fjor indgik overenskomst med 3F. Den skulle have sikret medarbejderne godt 170 kroner i timen, reguleret arbejdstid og overarbejdsbetaling. Virkeligheden har imidlertid set anderledes ud.

I en lang periode fik polakkerne udbetalt 50 kroner i timen. Resten blev trukket til skat, husleje og sociale bidrag, fik de at vide.

I september gik det imidlertid op for gruppen, at en del af lønnen forsvandt inden udbetaling. En polsk mellemmand, som for de fleste har været kontakten til det danske firma, beholdt 40 kroner i timen pr. mand.

En af de polske arbejdere, der har været i Danmark i en længere periode, har regnet ud, at han alene er blevet bestjålet af mellemmanden for mellem 80.000 og 90.000 kroner.

Når tyveriet ikke gav anledning til mytteri, skyldes det ifølge flere af polakkerne, at de jo rent faktisk fik det, som mellemmanden havde stillet dem i udsigt.

Firmaets direktør, Bo Grønne, oplyser til Fagbladet 3F, at fra han blev klar over, at mellemmanden beholdt en del af lønnen, skete udbetalingen direkte til de ansatte. Han afviser i øvrigt fagforeningens påstand om, at polakkerne har over fem millioner kroner til gode.

Ny arbejdsgiver

Godt halvdelen af de 30 polske arbejdere, der har arbejdet i De Glade Håndværkere, er taget hjem til Polen. Resten er blevet og har med fagforeningens hjælp fået andet, overenskomstdækket arbejde i byggebranchen. Den ene af de nye arbejdsgivere har tilbudt at overtage lejemålet af villaen i Lyngby. Arbejderne har samtidig fået stillet i udsigt, at de kun skal bo omkring 12 personer i huset.

- Det har været trangt med så mange mennesker i huset, så det bliver dejligt, hvis vi så ikke også skal betale mere i husleje. 2.300 kroner for en seng er dyrt, siger Andrzej Wlodarczyk.

I fagforeningen ærgrer man sig over, at det store polske sjak henvendte sig så sent.

- Det er desværre lidt symptomatisk for mange bygningsarbejdere fra Østeuropa, at de ikke kommer af sig selv og ofte først, når de er blevet snydt groft og længe. Det gør sagerne mere komplicerede, og der bliver tale om meget store krav. I værste fald kan konsekvensen blive som i tilfældet med De Glade Håndværkere, at nøglen drejes om. Derfor går en stor del af øvelsen med de nye kolleger fra øst ud på at få dem til at betragte fagforeningen som en naturlig og nødvendig del af deres ansættelse, akkurat som de fleste danskere. Vi er på vej, men er et stykke fra målet endnu, siger faglig sekretær Carsten Bansholm.