Arbejdstilsynet lukker øjnene for kræftpåbud
Ældgamle sager om blandt andet kræftfremkaldende arbejdsmiljø ligger stadig uafsluttede. Arbejdstilsynet erkender ikke at leve op til egne retningslinjer.
Arbejdstilsynet har vidst, at ansatte på en møbelfabrik risikerer at få kræft siden 2007. Alligevel har Arbejdstilsynet ladet virksomheden fortsætte produktionen. (Arkivfoto) Kræft, astma, kroniske høreskader og fysisk nedslidning. Det er blot nogle af de alvorlige lidelser, som ansatte på en række virksomheder risikerer. Alligevel får virksomhederne lov til at bryde arbejdsmiljøloven i årevis.
De tre ældste sager om farligt arbejdsmiljø har ligget hos Arbejdstilsynet (AT) siden 2007. Alligevel har alle fire virksomheder gang på gang fået forlænget fristen til at efterkomme de i alt ti påbud. Den længste frist er blevet forlænget seks gange. Den løber nu til udgangen af 2012.
- Jeg må erkende, at det her ikke er i overensstemmelse med vores egne retningslinjer. Det er slet ikke i orden at forlænge fristen så mange gange, siger Jens Yde Dissing, tilsynschef i AT.
Arbejdstilsynet vil nu se på, om der er andre sager, der har ligget for længe.
AT burde vide bedst
De tre virksomheder tæller en skole, et bageri og en møbelfabrik. Møbelfabrikken fik 28. juli 2007 påbud, fordi udsugningen var for dårlig. Og det er ganske alvorligt, for træstøv kan give kræft i næsen.
- Folk, der arbejder i trævareindustrien, har op til 30 gange så høj risiko som andre, siger seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse Johnni Hansen.
Halvdelen af dem, der får kræft i næsen, dør af det. Den anden halvdel får fjernet næsen og i nogle tilfælde svælget.
Johnni Hansen mener, at de ansatte burde kunne regne med Arbejdstilsynet.
- Det er Arbejdstilsynet, der har de bedste kompetencer. De burde vide bedst, hvordan problemet skal løses.
Slendrian øger risikoen
Ifølge Jens Yde Dissing er fristerne forlænget så mange gange, fordi virksomhederne løbende er i gang med at forbedre forholdene.
Men det er ikke godt nok, mener arbejdsmiljøkonsulent i 3F, Jesper Lund-Larsen. Han kalder det helt uacceptabelt.
- Når AT lader virksomheder udsætte medarbejderne for kræftfremkaldende arbejdsmiljø i flere år, er det med til at øge risikoen for, at de bliver syge.
- Vi har efterhånden konstateret flere gange, at AT ikke følger hurtigt nok op på de frister, de har givet. Det er noget slendrian.