Beskæftigelsen faldet med 82.000 på et år

Beskæftigelsen er faldet med 82.000 på et år - fire gange mere end ledigheden er steget. Stigende ledighed er kun toppen af et isbjerg, siger 3F's økonom.

Fyringerne på Vestas og den stigende ledighed er et mindre problem i forhold til den faldende beskæftigelse. De, der har forladt arbejdsmarkedet, kommer ikke tilbage igen, siger 3F's cheføkonom. (Arkivfoto)Fyringerne på Vestas og den stigende ledighed er et mindre problem i forhold til den faldende beskæftigelse. De, der har forladt arbejdsmarkedet, kommer ikke tilbage igen, siger 3F's cheføkonom. (Arkivfoto)

Fra 1. kvartal 2008 til 1.kvartal i år er beskæftigelsen faldet med 82.000 fuldtidsbeskæftigede. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik i dag.

Sammenligner man med den gennemsnitlige ledighed i 1. kvartal 2008 og 2009, så er ledigheden tilsvarende kun steget med 21.000 fuldtidspersoner.

Med andre ord er faldet i beskæftigelsen fire gange større, end stigningen i ledigheden.

Ifølge 3F's cheføkonom Anita Vium dækker den faldende beskæftigelse dels over, at ledigheden er steget, men også, at flere forlader arbejdsmarkedet for eksempel for at gå på pension, eller østarbejdere, der rejser hjem, fordi de ikke længere kan få arbejde i Danmark.

- Når ledigheden stiger, er det i virkeligheden kun toppen af isbjerget. Der er blevet meget færre job, end ledighedstallene viser. Der er en form for skjult ledighed, som er langt højere, siger Anita Vium.

Hun mener, at faldet i beskæftigelsen giver nogle længerevarende strukturelle problemer.

- Når der kommer gang i økonomien og arbejdsmarkedet igen, kan de ledige komme i arbejde igen. Men de, der har forladt arbejdsmarkedet, kommer ikke tilbage igen. Derfor er beskæftigelsesfaldet en kæmpe udfordring, fordi vi kommer til at mangle arbejdskraft i fremtiden, siger hun.