Voksne lærlinge er dyre at fyre

Det er dyrt at fyre voksne i lære. Det står klart efter ny kendelse. Tvistighedsnævnet slår fast, at opsigelse af voksenlærlinge kræver særdeles god grund.

Voksenlærling Bjarne Rauff fik en knæskade. Den kostede sygedage, og så blev hans aftale om uddannelse opsagt af arbejdsgiveren. Fyringen blev kendt uberettiget og har udløst 50.000 kroner i godtgørelse.  (Foto: Robert Attermann)Voksenlærling Bjarne Rauff fik en knæskade. Den kostede sygedage, og så blev hans aftale om uddannelse opsagt af arbejdsgiveren. Fyringen blev kendt uberettiget og har udløst 50.000 kroner i godtgørelse. (Foto: Robert Attermann)

En arbejdsgiver skal have argumenterne i orden, hvis han vil af med en voksenlærling før aftalt tid. Ellers bliver det en dyr omgang.

Det er konsekvensen af en principiel afgørelse fra Tvistighedsnævnet. Her har en voksenlærling fået 50.000 kroner i godtgørelse, fordi hans arbejdsgiver uberettiget opsagde hans aftale om uddannelse.

- Kendelsen slår fast, at lærlinge nyder en særlig beskyttelse, fordi de er under uddannelse. Virksomheder må tage ansvar, så de kan være med til at sikre fremtidig arbejdskraft, siger Pia Maul Andersen, forhandlingssekretær i 3F's industrigruppe.

Løb fra aftalen

Den konkrete sag handler om 42-årige Bjarne Rauff. Han startede som voksenlærling hos Esbjerg Spåntagning i 2006. Her skulle han uddanne sig som maskinarbejder.

I december 2007 faldt han og slog sit knæ alvorligt. Og da han i forvejen havde en gammel rygskade, var han en del sygemeldt fra sit job. Det fik arbejdsgiveren, Esbjerg Spåntagning, til at opsige uddannelsesaftalen.

- Jeg havde aftalt med dem, at jeg skulle forlænge min læretid. Men det gad de så alligevel ikke vente på. Det er godt nok træls, for jeg var rigtig glad for at være der, siger Bjarne Rauff.

Overvejer anke

I øjeblikket vurderer arbejdsgiverne, om sagen skal ankes:

- Vi har taget afgørelsen til efterretning og overvejer, om sagen skal ankes, siger Tove Schultz-Lorentzen,
chefkonsulent i Dansk Industri, som har repræsenteret Esbjerg Spåntagning i sagen.

Sagen kan ankes til de civile domstole.