Fagbladet 3F's krisetermometer

Er krisen ved at være overstået? Eller bliver det endnu værre? Med Fagbladets nye krisetermometer kan du hver måned følge udviklingen på ti centrale indikatorer.

Samlet krise-indikator


Eksperten, Tage Otkjærs vurdering: Ingen tvivl om, at der stadig er krise. Måske har vi ramt bunden og er på vej op igen. Men det er for tidligt at sige med sikkerhed. (Klik på grafen for større billede)


Påbegyndt boligbyggeri


Eksperten, Tage Otkjærs vurdering: Fra 2006 til første halvdel af 2008 var der overophedning, som førte til en hyperaktivitet med en masse nye huse. Men nu er efterspørgslen forsvundet, og lejligheder står tomme for eksempel i Københavns Havn og Ørestad. Det er kun fordi, at vi i Danmark har tradition for at bygge et hus færdigt, når vi først er startet, at der ikke er helt lodrette kurver. Det er skidt, men kunne være værre. Ingen udsigt til bedring. (Klik på grafen for større billede)


Dankortsomsætningen


Eksperten, Tage Otkjærs vurdering: Dankortomsætningen vil normalt altid stige på grund af inflationen og den økonomiske vækst. Men det er den holdt op med. Forbrugerne har været så forskrækkede, at de har holdt igen med deres forbrug, og de har med rette været bange for at miste jobbet. Også selvom daværende finansminister Lars Løkke Rasmussen helt amoralsk opfordrede folk til bare at bruge penge, nu da de havde fået skattelettelser. Her for nylig kan vi se tegn på, at selvtilliden hos os forbrugere er begyndt at stige igen. Måske er det ved at gå op for os, at verden ikke er ved at gå under.(Klik på grafen for større billede)


Eksport af maskiner


Eksperten, Tage Otkjærs vurdering: Verdenshandlen gik i stå i sidste halvdel af 2008, og så kom der et stort dyk i eksporten. Når ingen virksomheder kan se, hvordan fremtiden tegner sig, så aflyser de alle ordrer. Og så bliver det ikke bedre, at vi i Danmark i forvejen har svært ved at sælge vores varer på grund af høje lønninger. Der er et meget hårdt konkurrencepres, og her har den danske produktivitet svært ved at følge med.(Klik på grafen for større billede)


Flytrafik


Eksperten, Tage Otkjærs vurdering: Her er der sket en kraftig opbremsning. Når der er krise, aflyser man ferien i Grækenland og tager på camping eller vandrehjem på Bornholm i stedet. Og forretningsrejsende holder videokonference i stedet for at flyve til møde i London eller New York. (Klik på grafen for større billede)


Forventninger til indkøb af forbrugsgoder


Eksperten, Tage Otkjærs vurdering: ”Det er udtryk for en sund skepsis, når folk ikke planlægger at købe mange forbrugsgoder for tiden. Bankøkonomer, ejendomsmæglere og ministre har hver deres egeninteresse i at tale forbruget op. Her er det godt, at folk ikke lægger hjernen til side, men selv tager stilling. De noterer sig, at der sker noget dramatisk derude og venter med at købe flere fladskærme og samtalekøkkener til de ikke længere er så bange for at miste jobbet. Den seneste tid har der dog været en tendens til, at folk regner med at bruge lidt flere penge.”(Klik på grafen for større billede)


Hotelovernatninger


Eksperten, Tage Otkjærs vurdering: Ligesom med taxakørsel er det en indikator, som altid bliver påvirket af konjunkturerne. I stedet for at tage på hotel vælger folk at holde ferie på vandrehjem eller campingpladser. Og i stedet for at besøge kunder, vælger forretningsfolk at tale i telefon med dem. (Klik på grafen for større billede)


Konkurser


Eksperten, Tage Otkjærs vurdering: Her er der sket en meget voldsom stigning den seneste periode. I sidste halvdel af 2008 oplevede virksomhederne, at de ikke solgte noget som helst. Da kunne man gå ned ad Strøget i og opleve udsalg i november måned. For virksomhederne handlede det bare om at få penge i kassen, så de kunne holde skindet på næsen. Men det forhindrede ikke mange af dem i alligevel at gå konkurs. De seneste tal tyder på, at det er blevet lidt bedre.(Klik på grafen for større billede)


Nyregistrerede lastbiler


Eksperten, Tage Otkjærs vurdering: Når der er højkonjunktur, så skifter man flåden af køretøjer hyppigere. Så er det et konkurrenceparameter for at tiltrække chauffører. Men nu vil banken ikke låne penge til vognmænd, der vil investere i nye biler, og så bliver de eksisterende lastbiler sendt på værksted for at blive shinet op, så de kan køre lidt længere. Man holder på det materiel, som man har. Derfor er der en klar nedgang her. (Klik på grafen for større billede)


Ledige


Eksperten, Tage Otkjærs vurdering: Opgørelsen over antallet af arbejdsløse er nok dem mest robuste og ”normale” indikator i krisebarometeret. Den giver et meget præcist billede af krisens omfang. Og her kan man se, at det er blevet meget værre de seneste tre år, især for 3F'erne. Men kurven er ved at flade ud, så måske er vi på vej mod bedre tider.(Klik på grafen for større billede)


Tvangsauktioner


Eksperten, Tage Otkjærs vurdering: 2004-2007 havde vi en højkonjunktur, som gav en boligboble med få tvangsauktioner. Men siden er det gået meget stærkt: Tvangsauktioner er et spejl på, at folk bliver fyret. Også at nogen har købt for dyrt. De regnede med, at de kunne spise havregrød et par år og så tage lån i friværdien. Men når værdistigningen så ikke kommer, så siger det smak. Synd, men hårdt.(Klik på grafen for større billede)


Baggrund for tallene

Her er de ti indikatorer, som tilsammen giver et billede af, hvordan jobsituationen ser ud for 3F'erne.

1. Boligbyggeri
Antal m2 etageareal. Gennemsnit: 1700 m2, som er gennemsnit frem til 2004, hvor boligboblen begyndte. Kilde: www.statistikbanken.dk

2. Dankortomsætning
Mio. kroner, sæsonkorrigeret. Gennemsnit: Tendens 1997 til 2007. Kilde: www.dankort.dk

3. Eksport af maskiner
Mio. kroner. Gennemsnit: En vækst på 35 mio. kroner om måneden. Kilde: www.statistikbanken.dk

4. Flytrafik
Antal passagerer, sæsonkorrigeret. Gennemsnit: Tendens fra 2001 til 2007 Kilde: http://www.cph.dk/CPH/DK/OmCPH/Trafikstatistik/2009/

5. Forbrugerforventninger
Forbrugernes forventninger om anskaffelse af varige forbrugsgoder de kommende 12 måneder. Skala: Et indeks (nettotal) i forhold til hvordan forbruget forventes at være i forhold til det seneste år. Gennemsnit: -0,5, som er gennemsnittet i perioden 2004 til 2007. Kilde: www.statistikbanken.dk

6. Hotelovernatninger
Antal, sæsonkorrigeret. Gennemsnit: Tendens frem til krisens start, juli 2008. Kilde: www.statistikbanken.dk

7. Konkurser
Antal.Gennemsnit: 190, som er cirka gennemsnit frem til og med 2004. Kilde: www.statistikbanken.dk

8. Nyregistrerede lastbiler
Antal. Gennemsnit: 375, som er gennemsnit i perioden 1992 til 2004 Kilde: www.statistikbanken.dk

9. Arbejdsløshed
Antal 1000 fuldtidspersoner. Gennemsnit: 100.000, som er det niveau Det Økonomiske Råd vurderer til at være den strukturelle ledighed. Kilde: www.statistikbanken.dk

10. Tvangsauktioner
Antal. Gennemsnit: 250, cirka gennemsnit frem til 2004, hvor boblen begyndte at vise sig. Kilde: www.statistikbanken.dk Tallene er indhentet og analyseret af Anita Vium Jørgensen, cheføkonom i 3F.

Det næste krisetermometer udkommer 18. november 2009 på fagbladet.dk/krisetermometer.