Svært at få gældssanering
Kun få kan opfylde de strenge krav, der stilles ved en mulig gældssanering.
Det er ikke nemt at få gældssanering. Man kan for eksempel ikke få gældssanering, hvis man er på kontanthjælp eller sygedagpenge. (Foto: Colourbox) Det er vanskeligt at få gældssanering i Danmark. Det skyldes blandt andet de strenge krav, som stilles i forhold til at kunne ansøge.
- Loven er skruet sådan sammen, at de som virkelig har behov for at komme af med deres gæld, de kan ikke opfylde ansøgerkravene til det, fortæller sagsmedarbejder hos Forbrugerrådet, Gert Mouritzen.
Et af de mange krav lyder, at man skal have afklarede økonomiske forhold.
- Det betyder, at folk på sygedagpenge, kontanthjælp og under uddannelse ikke vil kunne søge, fordi det anses som en midlertidig tilstand.
Gældssanering er sidste løsning
Som tommelfingerregel siger man, at man 3-5 år før ansøgningen skal have forsøgt at nedbringe sin gæld, men hvis den fortsat er håbløs, kan gældssanering komme på tale.
- Gældssanering er ikke bare noget, man lige får gjort. Der er en række praktiske ting omkring det at ansøge, forklarer Gert Mouritzen:
- En sag kan tage op til 3/4 år eller mere, og det er kun gæld, der er oplyst ved ansøgningen, som kommer med.
Slipper ikke helt for gæld
Er man en af de få heldige, som får en gældssanering, kvittes al gæld i banken og til det offentlige med mere.
- Igen skal man være opmærksom på, at hvis man har optaget nye lån, efter man har ansøgt om gældssanering, så vil den blive afvist, siger Gert Mouritzen og tilføjer:
- Det samme gælder, hvis man er kommet til at oparbejde en restskat, så det gælder om at være omhyggelig.
Når man får sin gældssanering, slipper man ikke helt fra at afdrage gæld.
- Man skal regne med, at man typisk i en 5-årig periode skal afdrage et beløb til sine kreditorer 1 gang om året ud fra, hvad skifteretten har vurderet, man kan betale, fortæller Gert Mouritzen.