Udspil fra familiekommission forsinket
En meget svær opgave at finde gode løsninger for familie- og arbejdslivet, siger formanden for regeringens Familie- og Arbejdslivskommission. Udspil forsinket og kommer først til januar.
- Vi fik et år, og det udløber altså først 31. januar 2007, siger Linda Nielsen, formand for regeringens Familie- og Arbejdslivskommission. (Foto: Harry Nielsen) Danskerne får ingen opskrift på et bedre familie- og arbejdsliv i julegave. Regeringens Familie- og Arbejdslivskommission kommer først 31. januar 2007 med sine anbefalinger, oplyser formanden, professor Linda Nielsen.
Rapporten var ventet afsluttet her i slutningen af 2006, men det når kommissionen ikke, fortalte Linda Nielsen i går på en konference, hvor fagbevægelsen drøftede samspillet mellem familien og arbejdslivet.
- Vi kom først i gang i februar 2006, og så udløber det år, vi har fået til arbejdet, jo altså først med udgangen af januar, forklarede Linda Nielsen.
Kommissionen er blevet sat på en meget svær opgave, og der kommer ikke nogen færdigsyet løsning på den svære balance mellem familien og arbejdslivet, fortalte hun. Rapporten bliver mere et miks af tre v'er - viden, værdier og visioner.
Alene kortlægningen og analyser af problemerne har taget lang tid, og nu skal kommissionsmedlemmernes holdninger og ønsker for anbefalinger og løsninger så tilnærmes hinanden.
Det pæne papir er ikke nok
Det pæne papir skal nok komme, men dermed er det jo ikke gjort, påpegede Linda Nielsen, som gjorde det klart, at ansvaret for en vellykket balance mellem livet på arbejde og det derhjemme også ligger hos både fagbevægelsen og arbejdsgiverne.
Arbejdsmarkedets parter har jo ikke været inviteret med i kommissionsarbejdet, og det er også nødvendige møder og konference med dem, der har medvirket til, at indsamlingsarbejdet er blevet meget omfattende, fortalte Linda Nielsen, der pointerede, at hun ikke selv har haft noget med kommissionens sammensætning at gøre.
I går onsdag brugte hun eksempelvis tid på at lytte til to tillidsrepræsentanter, der på konferencen i 3F kom med helt praktiske beretninger om, hvordan det ser ud derude i virkeligheden.
Kommissionens foreløbige erfaringer er, at det ikke ligefrem vrimler med de gode eksempler, og dem fandt Linda Nielsen da heller ikke i går.
Hva' sir' børnene ...?
Også en anden vigtig part glimrer ved sit fravær i kommissionen - nemlig børnene.
- Hvad sir' de egentlig?, spurgte tidligere Børnerådsformand Klaus Wilmann, der nu er leder af familieplejen i København.
- Der står fleksibilitet 13 steder i kommissionens kommissorium, men der står ikke noget om børnene - som om de ikke eksisterer, beklagede Klaus Wilmann, der også fandt det meget kritisabelt at stille en opgave, der ikke må koste noget og ikke fjerne noget fra arbejdsmarkedet.
Han gik blandt andet til angreb på påstandene om, at vi jo arbejder stadig mindre. Det er rigtigt, at en industriarbejder i 1950 arbejdede 2.300 timer mod 1.600 timer i dag. Men nu arbejder både mor og far, og det giver jo altså 3.200 timer om året.
- Børnene håber sådan, at deres forældre har tid til dem. Og det er jo altså ikke i lille fire-årige Peters interesse at sidde i børnehaven til klokken ni om aftenen, lød det meget kontant fra den tidligere børnerådsformand.