Trepartsaftale skal stoppe løndumping
Det er gak, at ledige danskere er på dagpenge, mens østeuropæerne ikke betaler en krone til fællesskabet. En trepartsaftale med en ny regering skal sikre fast fundament under arbejdsmarkedet
853 delegerede og 472 gæster lytter til forbundsformandens beretning. Kongressen finder sted i Aalborg Kongres- og Kulturcenter (Foto: Harry Nielsen) Det er fuldkommende gak gak, at vi inviterer østeuropæere, der ofte ikke betaler en krone i skat, mens vi betaler dagpenge til ledige danskere. Det koster faktisk det danske samfund et sted mellem to og fire milliarder kroner – hvert eneste år.
Sådan lød vurderingen fra forbundsformand Poul Erik Skov Christensen, da han aflagde beretning på 3F-kongressens første dag.
- Regeringen skærer på dagpengene til alle, men lader danskere gå rundt på dagpenge, fordi deres job er taget af underbetalete østeuropæere.
Poul Erik Skov Christensen kvitterede derfor for, at oppositionen i Fair Løsning lægger op til at diskutere udenlandsk arbejdskraft i en trepartsaftale.
Ingen nemme løsninger
Forbundsformanden indrømmede, at der ikke er nemme løsninger, når det handler om at komme løndumpingen til livs. Han afviste imidlertid, at man skal kigge til Norge, hvor man har den såkaldte almengøring. Det betyder groft sagt, at overenskomsterne ophæves til lov.
- Hvis vi går den vej, så får vi nok også den norske organiseringsprocent på omkring 50, sagde han.
- Vi skal ikke være lovgivere. Det har vi politikerne til, og de skal ikke begynde at forhandle overenskomster på Christiansborg. Det skal vi nok selv klare, sagde han.
Både lønmodtagere og arbejdsgivere presses
Poul Erik Skov Christensen erkendte, at den danske aftalemodel er under pres på grund af den udenlandske arbejdskraft.
- Når det er interessant at diskutere i en trepartssammenhæng, så er det jo fordi, det ikke kun er lønmodtagerne, der er under pres. Det er også arbejdsgiverne.
- Jeg tror, at vi som en del af en trepartsaftale kan skrue et mere fast fundament sammen under vores arbejdsmarked. Det skal give fagbevægelsen langt bedre muligheder for at tegne overenskomster med udenlandske virksomheder – og hvor myndighedernes kontrol og sanktioner skærpes markant.
- Det er simpelthen tvingende nødvendigt, hvis ikke bunden skal gå ud af vores arbejdsmarked, sagde forbundsformanden.