Natarbejde er nøglen til OK-forlig

DI og CO-industri er gået i gang med at forhandle overenskomst. På grund af krisen handler det om at finde løsninger, der ser ud af mere, end de koster.

Der er et ønske om, at den enkelte skal have mulighed for at bytte en del af skifteholdstillægget ud med ekstra fritid.
- Det er det højest prioriterede område blandt 3F's tillidsfolk, siger formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen. (Foto: Harry Nielsen.)Der er et ønske om, at den enkelte skal have mulighed for at bytte en del af skifteholdstillægget ud med ekstra fritid. - Det er det højest prioriterede område blandt 3F's tillidsfolk, siger formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen. (Foto: Harry Nielsen.)

Bedre vilkår på skiftehold og natarbejde.

Det er en af nøglerne til at undgå en konflikt i en situation, hvor arbejdsgiverne har meldt ud, at der stort set ikke er noget at forhandle om på grund af den økonomiske krise.

Forhandlingerne i industrien blev skudt i gang onsdag med et pressemøde. Og fra lønmodtagerside er meldingen, at skiftehold og natarbejde bliver et hovedtema.

3F-medlemmerne har blandt andet rejst krav om kortere arbejdstid og længere varsler ved skiftehold. Men der er også ønske om, at den enkelte skal have mulighed for at bytte en del af skifteholdstillægget ud med ekstra fritid.

- Det er det højest prioriterede område blandt 3F's tillidsfolk. Så det er naturligvis et krav, vi vil lægge stor vægt på, siger formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen.

Det er kartellet CO-industri, som forhandler Industriens Overenskomst med arbejdsgiverne i DI. 3F er med i CO-industri sammen med blandt andre Dansk Metal og HK.

I CO-industri vil man ikke på forhånd prioritere kravene, men kartellets formand, Thorkild E. Jensen, medgiver dog, at vilkårene på skiftehold står højt på listen.

- Vi ved, at stressniveauet er højt mange steder. Så en af vores prioriteter er at skabe mulighed for, at familie- og arbejdsliv hænger bedre sammen, sagde han på pressemødet i DI.

Intet krav om nulløsning

Thorkild E. Jensen nævnte også ligeløn og HK'ernes særlige 50-procentsregel som vigtige temaer. Som det er i dag, skal mindst halvdelen af funktionærerne på en virksomhed være medlemmer, før HK kan kræve at få en overenskomst.

De nævnte krav udmærker sig ved, at de kan gøre mange mennesker glade, uden at de koster en bondegård. Og det har tidligere vist sig, at det er den slags løsninger, der skal til i en tid med økonomisk krise.
DI's topchef, Hans Skov Christensen, understregede, at situationen er en helt anden, end sidst der blev forhandlet overenskomst i 2007. Men han lagde ikke ud med at kræve en nulløsning, som han tidligere har gjort.

- Den økonomiske situation er fundamentalt ændret i forhold til 2007. Det betyder ikke, at vi ikke skal forny overenskomsten, men det kommer til at foregå i et helt andet klima, sagde Hans Skov Christensen.