FN vedtager forbud mod kviksølv

Fredag vedtog FN en global aftale om at styrke indsatsen mod kviksølv. En milepæl, mener kviksølvekspert.

Fredag indgik FN’s 140 medlemslande en aftale om at begrænse forurening med kviksølv. Dermed er det første internationale skridt mod et totalt forbud en realitet.  (Foto: Scanpix)Fredag indgik FN’s 140 medlemslande en aftale om at begrænse forurening med kviksølv. Dermed er det første internationale skridt mod et totalt forbud en realitet. (Foto: Scanpix)

Det er dødsensfarligt. Og verdenssamfundet har vidst i det i flere hundrede år. Men nu ser kampen mod kviksølv endelig ud til at gå ind i sin sidste fase.

Fredag indgik FN’s 140 medlemslande en aftale om at begrænse forurening med kviksølv. Dermed er det første internationale skridt mod et totalt forbud en realitet.

Gennembruddet skete, da amerikanerne under den nye præsident, Barack Obama, endelig støttede en bindende aftale om en fælles indsats mod kviksølv. Det fik Kina og Indien til at gå med i aftalen, og dermed kunne medlemslandene i FN finde fælles fodslag i kampen mod det dødsensfarlige tungmetal.

En milepæl

Og det glæder en af verdens førende kviksølveksperter, professor og dr.med, Philippe Grandjean.

- Det er en milepæl i miljøbeskyttelse. Ikke nok med, at man vil lave en fælles indsats mod kviksølv, så fungerer aftalen også som en rettesnor for indsatsen mod andre former for forurening, udtaler Philippe Grandjean.

Fagbladet 3F kunne sidste år afsløre, hvordan medarbejdere på Daniscos afdeling i Grindsted i årevis blev udsat for kviksølv, uden at ledelsen eller Arbejdstilsynet gjorde noget for at stoppe de livsfarlige påvirkninger på medarbejdernes helbred.

Afsløringerne fik 3F til at kræve et totalforbud mod kviksølv i Danmark, som man indførte i Sverige i juni sidste år. Men nu ser det ud til, at det ikke kun er de nordiske lande, der tager førertrøjen i kampen mod kviksølv – men alle FN-lande.