3F kræver 419.000 kr. i erstatning til østarbejder

Fronter trukket hårdt op i byretten i Vejle om lette, der arbejdede 80 timer om ugen og boede ovenpå kostalden. Arbejdsgiveren afviser - overarbejde var frivilligt

Fronterne er trukket hårdt op i Byretten i Vejle i sagen om Evita Nummure, der knoklede op til 15 timer om dagen på en gård i Egtved.Fronterne er trukket hårdt op i Byretten i Vejle i sagen om Evita Nummure, der knoklede op til 15 timer om dagen på en gård i Egtved.

Retssagen om landbrugsmedhjælper Evita Nummure fra Letland, der vil have erstatning for at have knoklet i årevis under kummerlige forhold til underbetaling hos landmand i Egtved, sluttede onsdag efter tre dages retsmøder i byretten i Vejle.

Fronterne er trukket skarpt op, før dommen falder.

3F Esbjerg, der har anlagt erstatningssagen på 30-årige Evita Nummures vegne, har fremsat krav på 419.000 kr. for manglende overtidsbetaling, manglende grundløn og ferietillæg og mangelfuldt ansættelsesbevis. Arbejdsgiverens påstand er frifindelse.

Stiltiende aftale

Sagen har kørt halvandet år, og undervejs har Evita Nummure fået 73.000 kr. i efterbetaling af landmand Torben Christoffersen, men det rækker langtfra, mener 3F.

I retten forklarede landmandens advokat Uffe Baller, at retten bør lægge til grund for dommen, at der efter landmandens opfattelse lå en stiltiende og generel aftale om, at de ansatte ikke stempler ind og ud som på Lego.

- Der var en vis margin og det var flydende, hvornår der var tale om overarbejde. Det var umuligt at skelne mellem normal arbejdstid og overarbejde. Det foregår ikke efter almindelige regler, og derfor kan man ikke opgøre tingene matematisk, sagde advokaten.

Dansk arbejdsret er klar

Den forklaring blev pure afvist af 3F og Evita Nummures advokat Mikael Hedager Würtz.

- Når et stykke arbejde er blevet udført, skal det honoreres ifølge dansk arbejdsret. Det er ikke til at misforstå i loven. Det vil være et uheldigt signal at sende, hvis retten accepterer, at der ikke skal betales overarbejde på den baggrund, sagde han.

Lige så blankt afviste han Uffe Baller, da han i sin procedure også hævdede, at Evita Nummure selv arbejdede frivilligt over om aftenen, simpelthen fordi hun ville tage sig godt af dyrene.

I stalden af egen fri vilje

- Forudsætningen for at noget kan kaldes overarbejde er, at det er påtvunget af ledelsen, og det er ikke tilfældet her. Hun gik i stalden af egen fri vilje, sagde Uffe Baller.

- Det er et stift stykke, at komme bagefter og sige, at folk gerne ville arbejde gratis, og at det ikke er noget man som arbejdsgiver kender til eller har bedt om, sagde Mikael Hedager Würtz.

Der falder dom i sagen 2. april, der startede, da Evita Nummure i 2005 gik til 3F Esbjerg. Hun orkede ikke mere.

Hendes hjem var et lille kammer oven på kostalden med kattelort i hjørnerne og svirrende fluer. Hun har tidligere forklaret, at hun knoklede et år i træk uden en regulær fridag. Og så fik hun aldrig udbetalt den løn, som stod skrevet på lønsedlerne.

Rystet over grovhed

Evita Nummure begyndte som landbrugspraktikant i februar 2003 og fortsatte som landbrugsmedhjælper - i alt 30 måneders ansættelse.

Opmålerkonsulent i 3F Esbjerg Johnny Blicher, der har sagen, er rystet over sagens grovhed.

- Det er under lavmålet at hive billig arbejdskraft til Danmark, underbetale under kummerlige forhold, og så løbe fra ansvaret med pinlige forklaringer om stiltiende aftaler og frivilligt overarbejde, siger John Blicher.

Skrub over i kostalden

Evita Nummure har forklaret, at hun knoklede hårdt på gården i Egtved med arbejdsdage på op til 15 timer. Selv juleaften og nytårsaften. Hun arbejdede og sov og så aldrig andet end gården.

Det var så slidsomt, så hun tabte sig 18 kilo. Men hun havde det værst med konen på gården. Klagede hun sin nød, blev hun jaget ud af huset som en hund: "Skrub over i kostalden med dig", har hun forklaret.

Evita slap væk fra gården, da hun mødte en dansk familie, der hjalp hende. Med hjælp fra familien, der har støttet hende hele vejen igennem, har hun fundet et godt job i køkkenet på et hotel.