Hver anden nyudlærte overvejer ny branche

Hver anden nyuddannede 3F'er overvejer at tage en anden uddannelse. Spild af gode uddannelsespenge, mener 3F. Forsker er uenig.

- Når der ikke er plads til dem, forstår jeg godt, at de overvejer at skifte branche. Men det er dårlig udnyttelse af investeringer i uddannelse, mener Per Christensen. (arkiv)- Når der ikke er plads til dem, forstår jeg godt, at de overvejer at skifte branche. Men det er dårlig udnyttelse af investeringer i uddannelse, mener Per Christensen. (arkiv)

Halvdelen af de nyudlærte 3F'ere tænker på at tage en anden uddannelse. Og næsten lige så mange overvejer at søge over i et andet fag. Det viser tal fra analysefirmaet Kaas og Mulvad.

3F's forbundssekretær Per Christensen mener, at der er en klar sammenhæng med, at ledigheden er høj blandt nyuddannede.

- Vi ved, at mange nyuddannede har svært ved at finde arbejde, og det er utrolig uheldigt. De står med de mest opdaterede kvalifikationer og er klar til at tage fat. Men når der ikke er plads til dem, forstår jeg godt, at de overvejer at skifte branche. Men det jo en dårlig udnyttelse af investeringer i uddannelse, mener Per Christensen.

Stor fleksibilitet

Forskning tyder på, at faglærte er meget mobile fra branche til branche. Forskningsleder i AKF (Anvendt KommunalForskning) Torben Pilegaard Jensen mener, at tallene kan ses positivt.

- Hvis "en anden" uddannelse betyder mere branchespecifik efteruddannelse, så er det positivt, fordi det viser, at faglærte er motiverede for mere uddannelse, alt efter hvilket arbejde de skal udføre, mener Torben Pilegaard Jensen.

- Der er også mange, for eksempel elektrikere, der bliver opsuget af vækstindustrier som vindmøllebranchen, og dermed er det udtryk for fleksibilitet, påpeger Torben Pilegaard Jensen, som tilføjer at tallene kan dække over store forskelle fra branche til branche, afhængig af vilkårene i branchen.

- For eksempel ved vi, at bagere typisk kun arbejder få år som bagere, siger han.

Arbejdsmarkedet skal være åbent

Per Christensen fra 3F er enig i, at faglærte er fleksible.

- Men arbejdsmarkedet bør også være fleksibelt og åbent for de unge, der har taget en uddannelse, som alle siger, de skal. Problemet er ikke uddannelserne, men mangel på arbejde og en fejlslået beskæftigelsespolitik, mener han.